Batılı Devletlerden Palmira Yağması

IŞİD’ten alınan Palmira, Esed’in kontrolünde Avrupa’ya taşınıyor. İçinde lahitler ve mumyaların da bulunduğu yüzlerce tarihi eser, Rusya’nın organizesiyle ya Hımeymim-Moskova ya da Tedmur-Beyrut hattından Avrupa ülkelerine satılıyor.

Suriye Geçici Hükümet Kültür Bakanı Yardımcısı Suphi Desuki, Rusya'nın antik Palmira'yı yağmaladığını ve yüzlerce tarihi eseri Suriye'den kaçırdığını iddia etti. Rusya'nın Esed diktasını ayakta tutmak için Suriye savaşına dahil olduğu günden buyana ülkenin tüm kaynaklarına ipotek koyduğunu vurgulayan Desuki, Yeni Şafak'a konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Desuki, Tedmur'daki müze ve tarihi kent içerisinde binlerce paha biçilemez eserin Rusya tarafından Suriye dışına çıkarıldığını söyledi. Kaçırılan eserlerin milyarlarca dolar değere sahip olduğuna dikkat çeken Desuki, altın taşlar, kılıçlar ve onlarca lahitin mumyalarla birlikte Suriye'den kaçırıldığını, bölgede Rusya'nın organizesiyle tarihi eser ticareti yapıldığını kaydetti.

NAKİL ÜSSÜ HIMEYMİM

Rusya'nın Suriye'deki askeri üssü olan Hımeymim'in, Humus Palmira'dan getirilen tarihi eserlerin nakledildiği merkez olduğu belirtiliyor. Hımeymim'deki tarihi eserlerin Moskova'ya, buradan da Avrupa'ya gittiğini söyleyen Desuki, “Bu sayede büyük bir tarihi eser pazarı oluştu. Envanterde kayıtlı eserlerimiz Suriye'de işgalci güç durumunda olan Rusya'nın hışmına uğradı. Şu an paha biçilmez eserler batılı kolleksiyonerlere büyük meblağlar karşılığında satılıyor” ifadesini kullandı. Desuki şunları söyledi:

ONLARDAN DAVACI OLACAĞIZ

“Şu an birçok harici gücün işgali altında olan ülkemiz mutlaka özgür olacak. Bizler yağmalanan tarihi eserlerin takipçisi ve davacısı olacağız. Bu konuda oluşturulmuş bir komisyon var ve Suriye halkına ait olan tüm eserler inşallah yeniden ait olduğu yere dönecek. Biz de bu konuda uluslararası düzeyde girişimlerde bulunacağız.”

Tarihi eserler Avrupa'ya kaçırılıyor

IŞİD, 2014 yılında Suriye'nin 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yeralan Humus'a bağlı Tedmur (Palmira) Antik Kenti'ni Esed rejiminden aldı. Kent, 2016 yılının mart ayında yaşanan yoğun çatışmalar sonucu yeniden Esed-İran-Rusya ittifakına geçti. Bu tarihten sonra Rus askerleri tarafından güvenliği sağlanan Palmira'ya 60'dan fazla uzman getirildi. Rus istihbaratının organize ettiği kaçakçılık faaliyetinde birçok arkeolog görev yapıyor. Humus'ta tarihi eser borsası oluştu. Bölgeden kaçırılan eserlerin Moskova haricindeki diğer istikameti ise Lübnan'ın başkenti Beyrut. Komisyoncular ve kılavuzlar, Esed'in kontrol ettiği bölgede adeta cirit atıyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Suriye Haberleri

Katar Devlet Bakanı Halifi, Suriyeli yetkililerle görüşmek üzere Şam'da
Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı