Batıda  'Eski Cihatçıyım' Diye Söze Başlamak Geçim Kaynağına Dönüştü

Batı kamuoyu ‘eski aşırılıkçıların’ popüler kültür özneleri haline gelmesini ve kimliklerini ticari amaçla kullanmasını tartışıyor.

Mepanews'in The Atlantic'e dayandırarak “'Eski Cihatçılık' İş Sektörü Oldu” başlığıyla yer verdiği haber şöyle:

TV şovlarına katılıyorlar, röportajlar veriyorlar, araştırma merkezlerinde yer alıyorlar ve hatta TED konuşmalarına katılıyorlar.

Kimisi eski neo Nazi kimisi eski cihat yanlısı.

Batı kamuoyu ‘eski aşırılıkçıların’ popüler kültür özneleri haline gelmesini ve kimliklerini ticari amaçla kullanmasını tartışıyor.

"Eskiden cihatçıydım diyerek ünlü olmanız çok kolay"

Eski bir cihat yanlısı olduğunu iddia eden ve George Washington Üniversitesi’nde araştırmacılığa kadar yükselen Jesse Morton The Atlantic dergisine verdiği demeçte, "Eskiden cihatçıydım diyerek ünlü olmanız çok kolay" diyor. Morton, açıklamalarının Batı medyası tarafından çok değerli bulunduğunun altını çiziyor.

Ancak Morton’a göre bir tehlike var. Eski dünya görüşünü kınamaktaki hevesi, ‘bizler ve onlar’ yaklaşımını körükleyerek ‘radikalizmi’ güçlendirebilir:

"Eğer kutuplaşmaya önayak oluyorsanız ve bunun farkında değilseniz, problemin bir parçasısınızdır."

Uyuşturucu ve fuhuştan tutuklandı

Morton 2017 yılında uyuşturucu ve fuhuş suçlaması ile tutuklandı. Üniversite, bu suçlamanın ardından onu araştırmacı kadrosunda tutmadı. Morton şimdi eski bir New York Polis Departmanı memuru Mitch Silber ile birlikte, Parallel Networks adında 'aşırılık karşıtı' bir organizasyonda çalışıyor. Morton’un ‘eski cihatçı’ sıfatı, yüz kızartıcı suçlarına rağmen piyasada tutunmasını sağladı.

Silber’ın çalıştığı diğer isimlerden biri de, 2008 yılında Pakistan’daki bir El Kaide kampında yakalandığı ileri sürülen Bryant Neal Vinas. Vinas ‘suçunu’ kabul etti, FBI ile işbirliği yaptı ve 8 yıl hapis yattı. Nivas şu an makaleler yazıyor, Dış İlişkiler Konseyi’nde konuşmalar yapıyor ve röportajlar veriyor.

‘Ilımlılaştırma’ Obama döneminde hız kazandı

ABD’de ‘şiddet yanlısı aşırılıkları önleme’ hedefi ile desteklenen ‘ılımlılaştırılma’ programları Obama yönetiminde hız kazanmıştı. Emniyet güçlerine istihbarat sağlamayı kolaylaştıran hukuk yasaları ile birlikte çeşitli think tankların kurulmasının önü açıldı. Bu program, sadece Müslümanlara odaklandığı ve İslami cemaatleri yaftaladığı için eleştirilerin hedefi oldu. Aşırı sağ gruplar bir tehlike olarak görülmedi. Obama döneminde aşırı sağ karşıtı sadece bir organizasyon fonlanıyordu ancak Trump döneminde bu destek de sona erdi.

Aşırılık Programı direktörü Lorenzo Vidino, Avrupa tecrübesini yerinde inceleyerek ılımlılaştırma projesini ABD’ye taşıyan isimlerden biri. Vidino, “Bir kişinin tecrübeleri başkası için yeterli olmayabilir” diyor. Vidino’ya göre, bir başka durum ise ‘eski radikallerin’ kişisel problemlerinin olabileceği gerçeği.

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi