Batı Medyası Seçimlere Nasıl Bakıyor?

TRT World Araştırma Merkezi tarafından 24 Haziran seçimlerinin Batı ülkelerindeki medya kuruluşlarında yansımaları "Batı medyası seçimlere nasıl bakıyor?" adlı çalışma ile raporlaştırıldı.

TRT World'den yapılan açıklamaya göre, "2018 Türkiye Seçimlerinin Ana Akım Batı Medyasındaki Yansımaları/ Patterns of Western Mainstream Media Coverage during Turkey's 2018 Elections" başlıklı İngilizce rapor, internet sitesinde yayımlandı.

Rapor, Türkiye'ye yönelik temsil stratejilerinin siyaset ve ekonomi alanlarında nasıl işlediğini ele aldı. Agence France Press, Associated Press gibi haber ajanslarıyla Washington Post, New York Times ve Guardian gibi tanınmış gazetelerin medyatik tutumlarının incelendiği 20 sayfalık çalışmada, 18 Nisan-5 Haziran aralığında yapılan haberlerin yüzde 56'sında Türkiye'deki siyasal sistem ve ülke liderliğine dair yanlış bilgiler bulunduğu, yüzde 38,8'inin de verileri bariz bir şekilde çarpıtarak Türkiye ekonomisini karaladığı belirlendi. İncelenen metinlerin yalnızca yüzde 5,2'sinde seçimlerden belirgin bir taraflılık olmaksızın bahsedildiği tespit edildi.

Raporda, Batı'daki Türkiye algısının nasıl şekillendiğini incelemek amacıyla Amerika, İngiltere ve Fransa'daki büyük medya kuruluşlarının, 24 Haziran seçimlerine dair yaptıkları haberler söylem analizine tabi tutularak, hangi çerçevelerin sürekli kullanıldığı incelendi.

TRT World Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Tarek Cherkaoui tarafından yürütülen araştırmada, 2018 seçimleriyle ilgili haberlerde "otoriterlik" ve "ekonomik kırılganlık" söylemlerine yoğun olarak yer veren Batı medyasının, Türkiye'deki demokratik işleyişi tamamen görmezden geldiği sonucuna varıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cherkaoui, Türkiye'nin ekonomik büyümesine dair somut verilerin tamamen göz ardı edildiğinin verilerle ispatlandığını belirterek, Batı medyasının Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların raporlarını dahi görmezden geldiğini kaydetti.

Batı ana akım medyasının, koro halinde "Türkiye'de yükselen otoriterlik" söylemlerine devam ettiğini hatırlatan Cherkaoui, bu tutumun ancak Türkiye karşıtı ideolojik eğilimlerle açıklanabileceğini aktardı.

Son dönemdeki finansal dalgalanmaların küresel bağlamından kopartılarak "ekonomik olarak kırılgan Türkiye" söylemiyle özellikle finans ve iş çevrelerinde "zayıf bir Türkiye" imajı yaratılmaya çalışıldığını anlatan Cherkaoui, "Bütün bu taraflı medyatik duruşlar ve saldırgan söylemler, halihazırda akademik medya literatüründe de işaret edildiği haliyle Batılı ülkelerin jeopolitik ve ekonomik çıkarlarıyla yakından alakalıdır." ifadelerini kullandı.

Özellikle kritik siyasal süreçlerde Türkiye'yle ilgili benzer tutumların başka alanlarda da sıklıkla görüldüğünü belirten Cherkaoui, bu çerçevede daha fazla çalışma yapılması ve Batı medyasındaki Türkiye karşıtı eğilimlerin daha yakından izlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA

Medya Haberleri

Facebook, Filistinli haber kaynaklarını yüzde 77 kısıtladı
İsmail Saymaz sen tam bir yalan makinesisin!
Yeni Akit bu saçmalıklara yer vermek zorunda mı?
Milyonların katili Esed'in Halk Tv’de CHP’ye teşekkürünü unuttunuz mu?
Nagehan Alçı’nın başörtülü yayın performansı: Suriye Devrimi’ni DAEŞ’le aynı kefeye koyma çabası