Danıştay'ın başörtülü memura vize olarak yorumlanan 'Başörtüsü ceza gerekçesi olamaz' kararını aldığı davayı açan Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Melek Sima Yılmaz, "Yıllarımı kimse getiremez ama hakkımı kazandığım için çok mutluyum" dedi.
Aslen Ardahanlı olan Melek Sima Yılmaz, Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesinde 2000 yılında görev yaparken okulda başörtülü olduğu için hakkında soruşturma açıldı ve meslekten uzaklaştırıldı. Bunun üzerine dava açan Yılmaz'ın ihraç kararını Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi onadı. Memurluktan çıkarılan Melek Sima Yılmaz, 2005 yılında AİHM'ye başvurdu. AİHM, adil yargılanma yapılmadığı gerekçesiyle Türkiye'yi karardan dolayı mahkum etti. Ancak Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi yine bu karara uymayarak Yılmaz'ın memuriyetten çıkarılma cezasını tekrarladı. Kararı temyiz eden Melek Sima Yılmaz, 2006 yılında memur sicil affıyla görevine dönebildi.
Danıştay 12'nci Dairesi, 2011 yılında Erzurum 1'inci İdare Mahkemesinin kararını bozarak 'Başörtüsünün memurluktan çıkarılma nedeni olamayacağına' hükmetti. Yerel mahkemenin uymasıyla hukuk süreci tamamlanan karar kesinleşti.
"ADALET YERİNİ BULDU"
Evli olan ve hala Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde görev yapan öğretmen Melek Sima Yılmaz, hukuk mücadelesini sonunda kazandığını belirterek şunları söyledi:
"Yıllar önce bizi okul düzenini bozan insanlar gibi gösterdiler. O şekilde dosyamızı verdiler. Yıllarımı kimse geri getiremez. Benim gibi birçok arkadaşım var. Ben bıkmadan 12 yıl boyunca mücadele ettim. Hakkımı aradım. Adalet yerini bulduğu için çok mutluyum. Benim durumumda olan meslektaşlarım da haklarını sonuna kadar arasın. Bu süreçte 12 yıldır avukatlığımı yapan Süleyman Arslan maddi olarak bir şey almadan destek oldu. Ona çok teşekkür ediyorum."
"YÖNETMELİK HENÜZ İPTAL EDİLMEDİ"
Yılmaz'ın avukatı Süleyman Arslan, Danıştay'ın yerel mahkemenin kararı bozarak, işlemin iptalini ve mali haklarının geri verilmesini istediğini belirtti. Süleyman Arslan, çalıştırılmadığı döneme ait mali ve özlük haklarının ilk davanın açıldığı tarih olan 9.2.2001'den itibaren işletilecek yasal faiziyle davacıya ödeneceğini anımsatarak şunları söyledi:
"Böylece ilk kez Danıştay kararıyla Türkiye'de ilk defa başörtüsü nedeniyle kimsenin memuriyetten çıkarılmayacağı kesinleşmiş oldu. Ancak başka uyarma durumu söz konusu olabilir. Ancak yönetmelik henüz iptal edilmedi. Bunun iptali gerekir. Bunun için girişimlerimiz devam edecek."
"İNSANLARIN NE GİYECEĞİNE DEVLET KARIŞMAMALI"
Eğitim Bir-Sen Erzurum Şubesi Başkanı Zinnur Şimşek ise başörtülülerin o dönemde işlerinden olduğunu, evlilikleri bitenler bile olduğunu belirterek, "Oysa başörtüsünün cezası uyarı ve kınama cezasıdır. Ne kadar büyük bir zulüm işlendiği mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Melek Sima, uzun bir mücadeleden sonra hakkını aldı" dedi.
Bu kararla Türkiye'de hukuk, adalet olduğunu gördüklerini belirten Zinnur Şimşek, "Melek Sima öğretmenin kararı bir ilk oldu. Umarım diğer öğretmenler de onu gibi hakkını arar. Kamuda kılık kıyafet yönetmeliği kaldırılmalı. İnsanların ne giyeceğini devlet karışmamalı" diye konuştu. DHA-STAR