Başörtülü Öğrencilere Karşı İkna Odası

Okullarında başörtüleriyle eğitim almak isteyen 6 öğrenci, eğitim-öğretim yılının başından bu yana okula alınmıyor.

Okullarında başörtüleriyle eğitim almak isteyen 6 öğrenci, eğitim-öğretim yılının başından bu yana okula alınmıyor. Okula giremeyen öğrencilerin velileri hakkında kamu davası açılmasının yanısıra; okul yönetiminin bir yandan da ikna odası kurarak öğrencileri sorguladığı iddia edildi.

Bursa’nın Gürsu ilçesinde bulunan Yüksel Bodur İlköğretim Okulu’nda başörtüleriyle okumak isteyen 6 öğrenci, eğitim-öğretim yılının başından bu yana okula alınmıyor. Okula gidemeyen öğrencilerin velileri hakkında Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldığını geçtiğimiz günkü haberimizde duyurmuştuk. Velileri dava eden okul yönetiminin bir yandan da ikna odası kurarak okula başörtüsüyle gelen öğrencileri sorguladığı iddia edildi.

Gazetemize konuşan veli Aziz Kayalık, “Eğitim hakkının en temel haklardan birisi olduğu ülkemizde kızım okula alınmadığı gibi, okula alındığı günlerde de ikna odalarında dans ettirilmeye çalışılmıştır. Bununla da kalmayıp bize hakaretler savurularak yaka paça okuldan atıldık” dedi.

“Kızıma Diploma Verip Başlarından Atmak İstediler”

Kızının okula girememesinden rahatsız olup 40 gün boyunca onunla beraber okula gittiğini anlatan baba Aziz Kayalık, “Kızımla beni yaka paça dışarı attılar. Bu süreçte bizi psikolojik olarak bunalttılar. Sene sonunda çağırıp gel kızının diplomasını al dediler. Kızım 1 sene okula gitmemesine rağmen diploma verdiler” dedi.

Kayalık: Kızım İkna Odasında Dansa Zorlandı

6 öğrencinin de aynı tür muamelelere maruz kaldığını belirten mağdur veli Aziz Kayalık, “İkna odaları gibi yerlerde polis gözetiminde çocukları sorguya çektiler. Okul yönetiminden Osman Bayram çocuklarımıza ‘Kolbastı dansı edin, yoksa sizi sınıflara çıkarmam’ diyerek tehditler savurmuş” ifadelerini kullandı.

‘Yönetim Polisi Karşımıza Dikti’

Okul yönetiminin şikayeti üzerine haklarında kamu davası açılan velilerin avukatı Abdulgani Orhan, kızların başörtülü olarak okumaya çalıştığını; fakat yasalar gereği bunun mümkün olmadığının belirtildiğini ifade ederek, “Her şeyden önce Bursa polisinin bunun mümkün olamayacağını söylemesi ve bunun provokasyon niteliği taşıdığına dikkat çekmesi tüylerimizi ürpertti. Kılık kıyafet yönetmeliğine uygunsuz bir durum mevcut ise yasalar çerçevesinde işlem yapılır. Fakat okul yönetimi ve polisler şiddet yolu ile öğrenciyi dışarı attılar” diye konuştu.

Veyisoğlu: Kanunlar Ne Diyorsa Onu Yaparız!

Öğrenci Velisi Aziz Kayalık’ın öne sürdüğü ‘ikna odası’ iddiasını Yüksel Bodur İlköğretim Okulu Müdiresi Nesrin Veyisoğlu’na sorduk. İkna odası kurmalarının mümkün olmadığını söyleyen Veyisoğlu, kanunlar neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını savundu. 34 yıllık memuriyet hayatı boyunca kanunlara uygun hareket etmekten imtina etmediğini belirten Veyisoğlu, “Bu okulun yöneticisi benim. Benden habersiz olarak ikna odası kurulması imkânsız. Eğitimci olarak kanun ne diyorsa onu yaparız. Kanun çerçevesinin dışına çıkamayız” dedi.

Şuayip Alabay / Akit

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı