Başörtülü Avukatların Mağduriyetleri Ortadan Kalkacak

Danıştay'ın, baroya başı açık fotoğraf verme zorunluluğuna ilişkin yürütmenin durdurulması kararının alınmasını sağlayan Kaya, meslektaşlarının mağduriyetlerinin ortadan kalkacağını söyledi.

Danıştay'a yaptığı başvuru sonucu, baro levhasına kayıt için "başı açık fotoğraf" verme zorunluluğuna ilişkin yürütmenin durdurulması kararının alınmasını sağlayan avukat Saliha Merve Kaya, bu kararın meslektaşlarının yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırdığı için çok önemli olduğunu söyledi.

Danıştay 8. Dairesi, baro levhasına yazılmak için yaptığı başvuru reddedilen başörtülü avukat Saliha Merve Kaya'nın açtığı dava üzerine, avukatların baro levhasına kayıt için "başı açık" fotoğraf vereceklerine ilişkin, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin yürütmesini durdurdu. Bu karar, bir süre önce TBB Meslek Kurallarındaki "başı açık" ibaresinin kaldırılmasına yönelik yürütmesinin durdurulması kararının aksine, bu kez oybirliğiyle alındı.

Yaptığı başvuruyla Danıştay'ın bu kararı almasını sağlayan Konya Barosu'na kayıtlı başörtülü avukatlardan Saliha Merve Kaya, AA muhabirine avukatlık geçmişi ve alınan kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

"Başı açık fotoğraf vermezsem, kaydımın silineceğini söylediler"

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden 2010 yılında mezun olduğunu belirten Kaya, stajından sonra avukat olmak için tüm şartları taşıdığını ve Konya Barosu'nun baro levhasına yazılma isteğini kabul ettiğini belirtti.

Kaya, "Ancak Türkiye Barolar Birliği (TBB), 'başı açık, cüppeli fotoğraf göndermem gerektiğini' söyleyip başvurumu reddetti. Bu kararı Adalet Bakanlığı da onadı. Daha sonra Konya Barosu, başı açık fotoğraf vermezsem, kaydımın sileneceğini söyledi. Hakkımdaki bu işlem, meslek hayatımın başlamadan bitmesiyle sonuçlandı. Bu yüzden dava açtım. 1 yıla yakın bir süre görev yapamadım" dedi.

"Avukatların işi, hak mücadelesidir"

Avukat Kaya, başörtülü fotoğrafının bulunduğu avukatlık ruhsatnamesini Temmuz ayında aldığını ve İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yaptığını, İstanbul'da bulunduğu için şu sıra aktif avukatlık yapmadığını da kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Avukatların yaptığı işi, bir adaletsizliği ortadan kaldıracak, hak mücadelesi olarak görüyorum. Bana yapılan haksızlıkla, Danıştay'a başvurma gereği duydum. Bu haksızlığı delmek adına böyle bir davayı açtım. Bu davayı açma sürecinde, öncelikle babam Yusuf Kaya ve AK Pati İstanbul Milletvekili olan amcam Erol Kaya bana çok büyük destek verdiler. Yine hocam Prof. Dr. Aydın Gülan, İstanbul Barosu avukatlarından Fatma Benli, Şemsettin Petek ve Murat Türkyılmaz'ın büyük desteğini aldım. Ben böyle bir kararı bekliyordum. Çünkü Danıştay daha önceki kararıyla zaten hukuka aykırı durumun önüne geçmişti. Bu kez de böyle bir karar vereceğini düşünüyordum. 

Bu karar, haksızlığı giderici nitelikte bir karardır. Benim durumumda olan diğer meslektaşlarım için de, önlerini açıcı nitelikte olduğunu düşünüyorum. Düşünce, din ve cinsiyet temeline dayalı, bir ayrımcılık olan bu uygulamayla ilgili yürütmenin durdurulmasını sağlamaktan dolayı mutluyum. Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma görevi olan Adalet Bakanlığı'nın bu karardan sonra hukuka uygun davranacağını düşünüyorum. Türkiye Barolar Birliği de zaten bu kararı uygulayacağını söyledi."

"Başı açık fotoğraf veren avukatlar, tekrar başvurabilir"

Danıştay'ın verdiği yürütmenin durdurulması kararının ardından, daha önce avukatlık ruhsatnamelerinde kullanılması için başı açık fotoğraf vermek zorunda kalan meslektaşlarının, tekrardan kayıtlı bulundukları barolara başvuru yapabileceklerini belirten Kaya, avukatların başörtülü fotoğraflarını ruhsatnamelerinde kullabilmelerinin yolunun açıldığını dile getirdi.

Saliha Merve Kaya, Avukatlık Kanunu yönetmeliğinin 9. maddesinde, "stajı bitmiş stajyer avukat adaylarının, ruhsatname için başı açık fotoğraf vermeleri gerektiği" ibaresi yazılı olmasına rağmen, Konya Barosu'nun sunduğu başörtülü fotoğrafı, uygulamanın hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle kabul ettiğini belirterek, baro başkanı Fevzi Kayacan'a da teşekkür etti. 

AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı