"Başkanlık Sistemi Acil Değil"

TRT’ye konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaları değerlendirdi.

“Başkanlık sistemi ve parlamenter sistem birer mekanizmadır.” diyen Davutoğlu, “Bunların ikisinin de özgürlükçü ve otoriter örnekleri vardır. Önemli olan nasıl kullanıldığı.” dedi.

Başbakan, “Şahsî hesaplarımızı bir yana koyalım. Siyasî rekabeti millete hizmet olarak tanımlayalım, 50 sene sonrasının anayasasını birlikte yazalım. Birlikte bir şey oluşturursak doğru yere gideceğiz. Güçler ayrılığı prensibine bağlı başkanlık sistemi diyoruz. Ama bu acil değil. Acil olan tansiyonu düşürüp, reform hamlesini başlatmak.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu özetle şunları söyledi:

“Özgürlükçü bir anayasa, vesayete karşı bir anayasa, güçler ayrılığına saygılı bir anayasa olmalı. Bu çerçeve kimsenin karşı çıkmayacağı bir felsefe. Önce bunun içini dolduralım. Bunu yapmadan başkanlık sistemini tartışmak sakıncalıdır. Şu anki sistem bir kargaşa, bir kakofoni. Şimdi hep Evren gibi bir cumhurbaşkanı düşünüldüğünde, kendi içinde sistemin bir mantığı var, karşı çıktığım bir mantık olsa da. Fakat sonrasında Özal, Gül ve Erdoğan geldiğinde, yeni durumlar ortaya çıkıyor.”.

“Mesele Cumhurbaşkanı’nın Yetkisinin Azaltılıp Artırılması Değil”

“Eğer bu parlamenter sistem olsaydı, rahmetli Erbakan Anayasa Mahkemesi karşısına çıkamazdı. Eğer parlamenter sistem sağlıklı işleseydi, 2007’de e-muhtıra verilemezdi. Ben problemi gördüm mü gözümü kapatmam, şahsî hesap yapmam. Mesele Sayın Cumhurbaşkanı’nın yetkisinin azaltılıp artırılması değil. Anayasa kitapçığının fırlatıldığı MGK toplantısı Almanya, Fransa parlamenter sistemlerinde var mı?”.

“Dayatmak İçin Gündeme Getirmiyoruz”

“Cumhurbaşkanı sorumsuzsa tümüyle tarafsız olmalı, sorumluysa yetkisi tam anlamıyla tanımlanmalı. Kişisel ilişkilerle; Erdoğan ile aramdaki ilişki nedeniyle olumlu anlamda doğası gereği yürüyor ilişkiler. Mesele güç üzerinden görülmemeli. Benim görevim, devletin ve demokrasinin restore edilmeye ihtiyacı var. Vatandaşlık kavramını nasıl kuşatıcı kılacağız, güçler ayrılığı prensibini nasıl yerleştireceğiz? Bunları konuşalım. Şu veya bu modeli dayatmak için gündeme getirmiyoruz. 317 vekilimiz var. Referanduma gidecek bir anayasa değişikliği için gücümüz yetmiyor.”.

TRT, Al Jazeera

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı