HAKSÖZ HABER
Sokak köpekleri her gün insanlara saldırırken insan hayatını tehlikeye atmaya devam ediyor. İnsan sağlığını riske atan sokak hayvanları sorununa çözüm üretmeyen belediye ve iktidar eleştirilerin odağında.
Bursa'da 10 yaşındaki bir çocuk; okula giderken sokakta başıboş gezen 8 köpek tarafından saldırıya uğrayarak yaralandı. Hastanede tedavi altına alınan çocuğun vücuduna yaklaşık 80 dikiş atıldı. Anne Fatma Elikesik, "Sokak köpeklerinin çocuğumu parçalamalarına tahammül edemiyorum" diyerek duruma sitem etti.
Yine Kayseri'nin Talas ilçesinde başıboş gezen 'pitbull' cinsi köpek, bir çiftin gezintiye çıkardığı köpeklere saldırmış, çifti polis ekipleri mahsur kaldıkları yerden kurtarmıştı.
Geçtiğimiz hafta da Van’da bir kız öğrenciye 7 köpek saldırmış kızın hafif yaralar ile olayı atlattığı öğrenilmişti. Aynı hafta içerisinde servis bekleyen baba ve oğluna 4 köpek saldırmış babanın köpekleri korkutmasıyla köpeklerin saldırısı püskürtülebilmişti.
Köpekten kaçarken araba çarpan ve yaralanan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Sokak köpeklerinin belediyeler tarafından barınaklara yerleştirilmesi gerektiği iktidar tarafından dile getirilmiş, insan sağlığını korumak için belediye ekiplerinin hızla çalışmalara başlaması gerektiği belirtilmişti. Ancak belediyelerin sokak köpeklerine karşı çözüm üretmekte hem pasif hem de etkisiz kaldığı düşünülüyor.
Medyada “sokak hayvanlarının saldırılarından etkilenen insanların acıları” üzerinden gündem oluşturulurken öte yandan “sokak hayvanlarının zehirlendiği” haberleri ile hayvan severlere dönük bir gündem oluşturuluyor. Medyanın sorunun çözümünden oldukça uzak olduğu görüldüğü gibi iki uç kutup varmış gibi lanse ettiği haberleriyle toplumda çok büyük bir ayrılık varmış gibi söylem ürettiği eleştirileri yapılıyor.
Sokak hayvanlarının neden olduğu ölümler belirli bir kesim tarafından görmezden gelinirken, sorunun insanların hayvanlara davranış biçiminde olduğu iddia ediliyor. Sokak hayvanlarının gidecek yerleri olmadığı, insanların onlarla uyum içerisinde yaşaması gerektiği ifade edilerek, barınak gibi yerlerin istenen düzeyde bakımı hayvanlar için sağlayamadığı, bu yüzden hayvanların barınaklara terk edilmesinin doğru olmadığı iddia ediliyor.
Öte yandan birçok kişinin yemek artıkları, kemik ve özel mamaları hayvanlar için sokaklara döktüğü ve sokak hayvanlarının çoğalmasına sebebiyet verdiği belirtiliyor. Belediyelerin de hayvanları barınaklara terk ettiği, hayvanların açlıktan birbirlerini yediği, iğrenç koşullarda yaşamaya bırakıldığı bu yüzden çözümün daha kapsamlı olması gerektiği belirtilirken, belediyelerin ise hayvanları toplayarak şehir çevresindeki boş arazi ve ormanlara terk ettiği gibi derme çatma ancak milyonlar harcanan barınaklara hayvanları bıraktığı ve sürekli ilgilenmediği yorumları yapılıyor.