Başbuğ Hakkında Gerekçeli Karar Yayınlandı

Anayasa Mahkemesi'nin, İlker Başbuğ'un başvurusuna ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi'nin, eski genelkurmay başkanlarından emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruya ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gerekçeli kararda, hükmün açıklanmasından itibaren geçen sürede gerekçenin açıklanmaması nedeniyle temyiz incelemesinin yapılamadığı belirtildi. Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının ve salıverilme talebinin temyiz merci tarafından incelenemediğine dikkat çekilen kararda, adli kontrol hükümlerinin de değerlendirilerek talep hakkında yargılamayı yürüten mahkemece bir karar verilmesinin gerektiği kaydedildi. Bu nedenle Anayasa'nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmesi gerektiği ifade edildi.

İlk derece yargılanmasında verilen nihai karardan sonraki aşamada Başbuğ'un 31 Aralık 2013'te yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye edilmesi talebinde bulunduğu hatırlatılan kararda, bu tarih itibarıyla mahkemece gerekçeli kararın açıklanmadığı ve bununla birlikte talep hakkında "kovuşturma aşaması tamamlandığı ve hükmen tutukluluk kararına yapılan itirazın reddine karar verildiği" gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığının kararlaştırıldığı bildirildi.

Kararda, "Bu nedenle işin esasına girilmeksizin talebe ilişkin olarak etkili bir yargısal inceleme yapılmadığı görülmektedir. Bu durum Anayasa'nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasında güvence altına alınan hakkı işlevsiz hale getirmektedir" ifadesine yer verildi.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı