Mesut Barzani Al Jazeera’ya verdiği özel mülakatta, "Düşene tekme vurulmaz diye bir söz vardır, Şu anda Irak bu durumdayken sizin yaptığınız tam olarak da bu olmuyor mu? şeklinde soruya şu yanıtı verdi:
"Hayır, geride kalan dört yılda Bağdat yönetiminin izlediği politikaların Irak’ı çıkmaza sürükleyeceğini hep söyledim. Altı ay önce durumun daha da kötüleştiğini Nuri Maliki’ye anlattım, özellikle Musul ve çevresinde. Maliki bizim bölgedeki tehlikenin önüne geçmek için ortak operasyon düzenleme teklifimizi görmezden geldi. Teröristler Musul’u ele geçirmeden dört gün önce de kendisine yardım teklif ettik. Ancak Bağdat Peşmergenin Musul’a girmesini istemedi. Tehlikeli olduğunu bildiğimiz için Irak’ın bu durumun içine düşmesini hiç istemedik. Birçok bölgeyi koruduk ve teröristlerin eline düşmesini engelledik. Birçok insanı evsiz kalmaktan ve mülteci durumuna düşmekten kurtardık. 1 milyon mülteciye ev sahipliği yaptık ama teşekkür alacağımız yerde haksız ve temelsiz suçlamalara maruz kaldık. Böyle bir siyasi iklimde daha fazla çalışamayız. Yıllardır kendi kaderimizi tayin hakkımızın özlemini çekiyoruz. Bizim kültürümüz muhtaç olanlara yardım etmeyi bize öğretmiştir. Maliki’ye yardım etmemiz, o kendi hatalarını bizi suçlayarak örtmeye çalışırken imkansız"
'Referandum uzun sürmez'
Barzani referandum meselesiyle ilgili "Kürtlerin bağımsızlığı meselesi yeni bir konu değil, kendi kaderini tayin hakkı her milletin her devletin hakkıdır. Kürt milleti de her millet gibi bu hakka sahiptir. Şimdi bu süreç başlamıştır. Artık bölgesel meclisin elindedir ve ilerlemektedir” dedi.
Barzani bölgesel yönetimin ne zaman referanduma gideceğine dair soruya “Kesin zamanını söyleyemem ancak bölgesel meclis konuyla ilgili bir komisyon kurarak önemli bir iş yapmıştır. Çok uzun süreceğini tahmin etmiyorum” yanıtını verdi.
'Başka çaremiz kalmadı'
Barzani, 'Sizin açınızdan Federal Irak’tan ayrılmanın faydaları nelerdir? sorusuna "Geride kalan 10 yıl içerisinde Sünni ve Şii ortaklarımızla beraber yeni, çoğulcu ve demokratik bir Irak kurmak için çok çalıştık ancak maalesef başarıya ulaşamadık. Şu anda Irak bölünmüştür ancak bunun sorumlusu biz değiliz. Anayasa ile Kürtlerin ve diğer tarafların uygulanması konusunda anlaştığı kanunların hayata geçirilmesiyle ilgili özellikle Bağdat’taki yöneticilerden kaynaklanan başarısızlıklara şahit olduk. Ayrıca bizim için belirsiz bir gelecek için beklemek, anayasanın uygulanması ve haklarımızı elde etmek için beyhude bir şekilde beklemek çok zor bir durum. Kürtler artık diğer bir yolu, kendi kaderini düşünmekten başka çare kalmamıştır” yanıtını verdi.
'Irak ordusu çekildi biz girdik'
Barzani, "Bağdat yönetimi sizin IŞİD ile mücadeleyi, Kerkük ve çevresinde zengin petrol yatakları olan bölgeyi ele geçirmek için bir bahane olarak kullandığınızı düşünüyor, buna ne dersiniz" sorusunu ise şu sözlerle yanıtladı.
"Bir noktayı açıklığa kavuşturalım, biz bu bölgeleri yeni ele geçirmedik. Peşmerge 2003’te Baas rejiminin düşüşünden bu yana bu bölgelerdedir. Bazı bölgelerde biz tek başımızaydık bazılarında Irak ordusuyla ortak duruyorduk bazılarında ise Irak ordusu tek başına duruyordu. Peşmerge sadece Irak ordusu çekildiğinde kendi bölgesini boşalttığında buralara girdi. Eğer biz buralara girmeseydik bu bölgeler IŞİD kontrolünde olacaktı"
Al Jazeera