Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başbakanı Barzani, Irak Başbakanı İbadi'nin bütçeden pay konusunda sözünü tutmadığını söyledi. "Önceliğimiz Bağdat yönetimiyle ittifak. Bu olmadığı takdirde farklı bir seçeneğimiz var" dedi.
Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Parlamento'daki basına kapalı oturumda Kürt bölgesinde yaşanan ekonomik kriz, Bağdat'ta yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Barzani, "Kürdistan hükümeti olarak önceliğimiz Bağdat yönetimiyle ittifaka varmaktır. Bu olmadığı takdirde farklı bir seçeneğimiz var" dedi.
Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin şu ana kadar verdiği sözleri tutmadığını savunan Barzani konuyu şöyle açıkladı:
"İbadi, Irak bütçesinden Kürdistan bölgesine düşen payın bir kısmını ödeme kararı vermişti. Bunun karşılığında Kürdistan bölgesinin ihraç edilen petrolünün bir bölümü, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) üzerinden satılacaktı. Maalesef İbadi, bu sözünün gereğini yapmadı."
"Hedef yıl sonuna kadar 450 bin varil"
Barzani, doğru bir yolda adım attıklarını, gelecekte satacakları petrol miktarıyla, Kürt bölgesinin gelirini ve ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini umduklarını belirterek, "Yıl sonuna kadar ihraç edeceğimiz petrol miktarının günlük 450 bin varile çıkacağını öngörüyoruz. 2015'in sonuna kadar da 800 bin varil olmasını bekliyoruz" dedi.
Neçirvan Barzani, Kürtlerin Bağdat hükümetiyle sorununun sadece bütçe ve petrol satışı olmadığını da söyledi. Sorunlu bölgelerde Irak Anayasası'nın 140. maddesinin uygulanması, Peşmerge'ye silah desteği sağlanması ve maaşlarının ödenmesi konularında da sıkıntı yaşadıklarını anlattı. "Kürdistan'daki memurlarının maaşlarını kesen Bağdat hükümeti, IŞİD'in kontrolünde olan bölgelerdeki memurların maaşlarını ödüyor" iddiasını dile getiren Barzani, "Bu durum Kürdistan hükümetine ve halkına büyük bir eziyettir. O nedenle Bağdat'la acı bir tecrübemiz var. Memurlarımızın maaşlarını kesme kararını onlar verdi. Bağdat'taki yönetim, bütçeyi ve maaşları kesene kadar biz tek taraflı olarak petrol göndermedik" diye konuştu.
"Ziyaretlerin petrol anlaşmasına etkisi yok"
Barzani, gazetecilerin Türkiye ile ilişkilerle ilgili sorularını da yanıtladı, Türkiye ile Irak ilişkilerinin ilerlemesinden ve güçlenmesinden memnuniyet duyduklarını şu sözlerle ifade etti:
"İki ülke arasında gerginlik olması ve sorun çıkması bizim çıkarımıza değildir. Bu anlamda Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'nin, Ankara ziyareti bizi mutlu etti. Aynı şekilde Türkiye Başbakanı'nın Bağdat'ı ziyaret edeceğini açıklaması da memnuniyet verici. Bundan hoşnut oluyoruz."
Barzani, Bağdat ile Ankara arasındaki karşılıklı ziyaretlerin, Türkiye ile yaptıkları petrol anlaşmasına bir etkisi olmayacağını da sözlerine ekledi.
Kürtler bütçeden pay bekliyor
Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de Bağdat hükümetine baskı uygulamaları için endişelerini Birleşmiş Milletler, ABD ve İngiltere'ye ilettiklerini söyledi. Talabani, yurt dışından borç almalarını öngören yasa tasarısının, Parlamento'da kabul edilmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
Kürt bölgesi, Haydar İbadi hükümetine katılarak yeni dönemde Bağdat'la uyumlu çalışmak istediğinin işaretlerini vermişti. Ancak Bağdat hükümeti, Kürt bölgesinin bütçedeki payını hâlâ ödemedi. Kürtler, 8 aydır ödenmeyen bütçe paylarının ve memur maaşlarının gönderilmesini istiyor. Üç ay içerisinde taleplerini yerine getirmek şartıyla Irak hükümetine katılan Kürtlerin, İbadi'nin kabinesinde 5 bakanı var.
Kürt yönetimi cumartesi günü, Türkiye üzerinden dünya piyasalarına gönderdiği petrolün miktarını, günlük 300 bin varile çıkardığını açıklamıştı. Erbil'in şimdiye kadar petrolden elde ettiği gelir 2 milyar 87 milyon dolar.
AA