"Barış Süreci"ne Devlet Garantisi

Hükümet çözüm sürecine ilişkin çerçeve yasayı bu hafta Meclis’e sevk edecek. Al Jazeera’nin edindiği bilgilere göre yasada “Görüşme aşamasından silahların bırakılacağı aşamaya kadar” tüm süreç devlet garantisine alınacak.

Hükümet HDP, PKK ve Abdullah Öcalan’ın uzun süredir çözüm sürecine ilişin ilk somut adım talebi olan, müzakerelerin yasal zemine oturtulmasına ilişkin yasa tasarısını hazırladı. 7 maddelik düzenleme haftasonuna kadar Meclis’e sevk edilecek.

Düzenlemeyle ilgili Salı akşamı Romanya’nın başkenti Bükreş’te konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Orada bize, bu işi yürütenlere bir görev verildi; Bu konudaki yol haritasının daha somut şekilde çalıştırılması, yani daha somut bir yol haritası ve bir de çözüm sürecinin bir çerçeve yasasının çıkarılması.” dedi.

“Devlet, yükümlülüklerini yerine getirir”

Al Jazeera’nin HDP kaynaklarından edindiği bilgilere göre hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndereceği yasa tasarısında eve dönüşü bu aşamada düzenleyen bir madde yer almayacak. Ancak kaynaklar, eve dönüşlere tüm süreç tarif edilirken işaret edileceğini söyledi. HDP’nin elindeki bilgilere göre yasa tasarısında, “Devlet, bütün bu süreçte, silahların bırakılması aşamasına kadar olan aşamaları ile ilgili kendi üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirir” ifadesine yer verilecek.

“Eve dönüş bu aşamada gerçekçi değil”

Yasanın çıkması ile birlikte eve dönüşlerin başlamasını beklemenin gerçekçi olmadığını belirten HDP yetkilisi, tasarıyı “ Bugünkü aşamadan silahların bırakılmasına kadar tüm aşamaları devlet güvencesi altına alan bir yasa. Tüm bu kademelerdeki çalışmalarda devletin önündeki görevleri ve yükümlülükler ayrıntılı olarak tarif ediyor. İçinde sorunun çözümü ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik olan görüşmelerden yapılması gereken düzenlemelere kadar tanımlamalar var.” sözleriyle anlattı. Aynı yetkili Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda da değişiklikler yapılacağını ancak bunların bir süre sonra gündeme geleceğini söyledi.

Aynı kaynak, Öcalan’ın süreçteki rolünün nasıl tarif edildiği ve tasarıda Kürt sorununa ilişkin net bir atıfta bulunulup bulunulmadığı sorusuna ise yanıt vermedi.

Ünal: Devletin tüm enstrümanları kullanmasına yönelik

Al Jazeera’ye bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da eve dönüşlerin bu aşamada gündemde olmadığının altını çizdi. Ünal, “Tasarı bu hafta içinde Meclis’e sevk edilecek. Yapılan düzenleme daha çok şiddeti sonlandırmak için devletin tüm enstrümanları mekanizmaları kullanması için yapılan bir düzenleme.” diye konuştu.

 Al Jazeera

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı