Bankaların Süslü Tuzağı: Asgari Ödeme

Kredi kartlarında aylık toplam borcun ödenmesi yerine “asgari tutar”ın ödenmesi en çok bankaların işine yarıyor. Toplam borç yerine “asgari ödeme tutarı”nın ödenmesi durumunda, ana borcun kalan kısmına bankalar 1 ay boyunca faiz işletiyor.

Bankalar kredi kartı müşterilerini nasıl avlıyor, kredi kartı müşterileri nasıl oluyor da bankaların tuzaklarına düşüyor, ocaklarını batma noktasına getiriyor. Kredi kartlarının hesapsız bir şekilde kullanılmasından dolayı ailelerin büyük bataklara sürüklendiğine dair haberlere rastlamak olağan durumlardan, etrafımızda mutlaka “kredi kartı borcuna” batmış birileri vardır.

İnsanlar bu durumlara nasıl düşüyor, bankalar “tuzak”larını nasıl kuruyor?

Bu konuda, Faruk Erdem’in verdiği bilgiler ve yaptığı uyarılar dikkat çekici:

“Biz kredi kartını bir ödeme aracı olarak göremiyoruz, Bir çoğumuz ‘bedava alışveriş aracı’ halinde kullanıyoruz. Bu yüzden de yoğurt almaya girdiğimiz bir marketten, ‘Nasılsa kredi kartımız var!’ diyerek ‘kazak’ almış şekilde çıkıyoruz. Bu da büyük sıkıntılara yol açıyor. Öncelikle, ‘Ödeyebileceğin kadar harca ve harcadığın kadar öde!” sloganını zihnimize yerleştirmemiz gerekiyor.”

Bankalardan Kredi Kartı Tuzağı

Uyarılarda bulunan Faruk Erdem, Takvim’deki köşesinde bankaların kurdukları “kredi kartı tuzağı”nı da şu ifadelerle anlatıyor:

Çok süslü bir tuzak: Asgari ödeme

"Banka borcunuzun küçük bir bölümünü ödeme miktarı olarak size sunuyor. Harcadığınız bin lira yerine 300 lira ödemek cazip geldiği için aslında 700 lira daha borcunuz olduğunu unutup 300 lirayı ödüyorsunuz. Böyle olunca da ‘faiz tuzağı’na düşmüş oluyorsunuz!.. Bankacılar kızsa da ben buna tuzak diyorum. Aslında bize gelen ekstrelerde bir avantaj gibi sunuluyor. Ama farkında olmadan kredi kullanmış oluyoruz. Üstelik günlük işleyen faiz sistemi ile… Faiz oranı ise son indirimle birlikte aylık yüzde 2.15. Geciktirirseniz de yüzde 2.65 faiz sizi bekliyor. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak… 1000 liralık alışveriş yaptınız. Ay sonunda borç miktarı 1000 lira olarak bildirilecek. Ve hemen altında ‘asgari ödeme’ miktarı cazip şekilde sunulacak. Borcunuzun en az yüzde 30’unu ödemek zorundasınız. Bu sayede 1000 liralık borcunuz size 300 lira olarak gösterilecek. Bunu ödedikten sonra 700 lira daha borcunuz olduğu gerçeğinden uzaklaşmış oluyorsunuz. Bu 700 lira, akdi faiz, vergi ve ücretler de eklenerek yeniden 750 liraya yaklaşacak. 250 liralık bir alışveriş daha yaparsanız, bir dahaki eksterede borcunuz yeniden 1000 lira olarak karşınıza çıkacak. Yeniden 300 lira ödediğinizde, bu sarmal hiç durmadan devam edip gidecek. Üstelik faiz işletilen borç bir önceki aydan kaldığı için ödediğiniz miktar artarak devam edecek."

Sonunda ödenemez hale gelecek

Asgari ücret tutarını ödeyerek devam ederseniz 4-5 ay sonra büyük bir borcun altına girdiğinizi göreceksiniz. Borcunuzu kredilendirirseniz elinizden geldiğince asgari ücret tutarından fazlasını ödeyin, ödeme tarihi beklemeyin. Çünkü faizler günlük olarak işletiliyor!”

En iyisi kredi kartına hiç bulaşmamak

Faruk Erdem, kredi kartının kontrollü bir şekilde kullanıldığı takdirde avantaj sağlayabileceğini belirtiyor ama kredi kartından ağzı yananların ortak tavsiyesi şu ifadelerle dile getiriliyor: “En iyisi kredi kartına hiç bulaşmamak, bankalar bir şekilde sizi tuzağa çekebiliyor, bir yıl içinde mutlaka kredi kartına güvendiğiniz için fazladan aldığınız ürünler oluyor”

Kaynak:  Serkan Çelik  yeniakit.com.tr 

Ekonomi Haberleri

Memur-Sen'den Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem: Maaş kayıpları telafi edilmeli
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 liraya yükseltildi
İBB'nin ulaşıma yüzde 46’lık zam teklifi reddedildi
Geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 66 bin gayrimenkul satıldı
Borçlu belediyeler mercek altında