Bangladeş, düzeni sağlamak üzere paramiliter güçlerin harekete geçirilmesine neden olan protestolarda altı öğrencinin öldürülmesinin ardından Salı günü ülke genelindeki okul ve üniversitelerin süresiz olarak kapatılmasını emretti.
Kamu hizmeti işe alım politikalarına karşı haftalardır devam eden gösterilerin ardından ülke genelindeki tüm lise, üniversite ve ilahiyat fakültelerinin bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalması istendi.
Salı günü göstericiler ve hükümet yanlısı öğrenci gruplarının birbirlerine fırlattıkları tuğla ve bambu çubuklarla saldırması ve polisin göstericileri göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıtmasıyla şiddet olaylarında önemli bir tırmanış yaşandı.
Eğitim Bakanlığı Sözcüsü M. A. Hayr AFP'ye yaptığı açıklamada kapatma kararının "öğrencilerin güvenliği" için alındığını söyledi.
Hayr daha sonra AFP'ye verdiği demeçte kapatma kararının protestolara katılan öğrencilerin çoğunun kayıtlı olduğu üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini söyledi.
Başbakan Şeyh Hasina ve Yüksek Mahkeme tarafından daha önce yapılan derslere dönme çağrılarına karşı çıkan göstericiler Salı günü ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde bir gün daha eylem yaparken en az altı kişi hayatını kaybetti.
Hastane Müdürü Muhammed Teslimuddin AFP'ye yaptığı açıklamada, Chittagong'da ölen üç kişide kurşun yarası izleri olduğunu ve liman kentindeki çatışmalar sırasında 35 kişinin daha yaralandığını söyledi.
Rakip öğrenci gruplarının birbirlerine tuğla attığı ve 20 milyonluk megakentte trafiği durma noktasına getiren birçok kilit noktada yolları kapattığı Dakka'da da iki kişi öldü.
Polis müfettişi Bacchu Mia AFP'ye yaptığı açıklamada ölümleri doğrulayarak bir kişinin kafa travmasına bağlı olarak hayatını kaybettiğini, en az 60 kişinin de yaralandığını söyledi.
Kuzeydeki Rangpur kentinde polis komiseri Muhammed Müniruzzaman AFP'ye yaptığı açıklamada bir öğrencinin de çatışmalarda öldüğünü söyledi.
Öğrencinin nasıl öldüğüne dair ayrıntı vermeyen Moniruzzaman, polisin göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi.
Rangpur Tıp Fakültesi hastane müdürü Yunus Ali "öğrencinin diğer öğrenciler tarafından hastaneye ölü olarak getirildiğini" söyledi.
Kentteki Rokeya Üniversitesi'nden bir öğrenci muhabir olan Tevhidul Hak Siyam AFP'ye yaptığı açıklamada, iktidar partisi destekçilerinin kontenjan karşıtı protestoculara saldırdığını, polisin ise pompalı tüfeklerle plastik mermi attığını söyledi.
Siyam, "Polis protestoculara pompalı tüfeklerle ateş açtı" dedi ve kendisinin de yaralandığını ekledi.
Ölen öğrencinin "açılan ateş sonucu öldüğünü" söyledi, ancak anlattıklarını bağımsız olarak doğrulamak mümkün olmadı.
Gün ilerledikçe ve ülkedeki bazı önemli otoyollar protestocular tarafından kapatılınca, yetkililer Dakka ve Chittagong dahil beş büyük şehirde paramiliter Sınır Muhafızları Bangladeş (BGB) gücünü konuşlandırdı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada Bangladeş hükümetine "göstericileri her türlü tehdit ve şiddete karşı koruma" çağrısında bulundu.
Sözcüye göre Guterres, "Barışçıl gösteri yapabilmek temel bir insan hakkıdır ve hükümet bu hakları korumalıdır" dedi.
"Barışçıl protestoculara karşı şiddet"
Salı günkü çatışmalar, kota karşıtı göstericiler ile iktidardaki Avami Ligi'nin öğrenci kanadı üyeleri arasında Dakka'da 400'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan çatışmalardan bir gün sonra meydana geldi.
Dakka'da yaşayan ve güvenlik endişesi nedeniyle ismini vermek istemeyen bir protestocu AFP'ye "Şiddet için burada değiliz" dedi.
"Biz sadece haklarımızı istiyoruz. Ancak iktidar partisinin serserileri barışçıl gösterilerimize saldırıyor."
Bu ay neredeyse her gün yapılan yürüyüşlerde, aralarında 1971'de Pakistan'a karşı verilen bağımsızlık savaşında gazi olanların çocuklarının da bulunduğu belirli gruplara kamu görevlerinin yarısından fazlasını ayıran kota sistemine son verilmesi talep edildi.
Eleştirmenler bu sistemin, Ocak ayında gerçek bir muhalefetin olmadığı bir seçimle üst üste dördüncü seçimini kazanan 76 yaşındaki Başbakan Şeyh Hasina'yı destekleyen hükümet yanlısı grupların çocuklarına fayda sağladığını söylüyor.
Uluslararası Af Örgütü daha sonra Bangladeş'i "tüm barışçıl protestocuların güvenliğini derhal garanti altına almaya" çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da "barışçıl protestoculara yönelik şiddeti" kınayarak Bangladeş Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisine yol açtı.