Bangladeş'te protestocularla polis arasında çatışmalar sürerken Başbakan Şeyh Hasina yurt dışı gezisini iptal etti. Ölü sayısının arttığı ülkede ordunun sokağa indiği bildirildi.
Şimdiye kadar en az 115 kişinin hayatını kaybettiği protestolar, Hasina'nın 15 yıldır görevde olan baskıcı hükümeti için büyük bir meydan okuma teşkil ediyor.
Hükümet dün sokağa çıkma yasağı ilan etti ve yasak gece yarısı yürürlüğe girdi. Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Şahdat Hüseyin AFP'ye yaptığı açıklamada "Ordu, kanun ve düzen durumunu kontrol etmek için ülke çapında konuşlandırıldı." dedi. Sokağa çıkma yasağı Pazar günü en az sabah 10.00'a kadar yürürlükte kalacak.
Çatışmalar sürüyor
Polis sözcüsü Faruk Hüseyin AFP'ye yaptığı açıklamada, Cuma günü başkent Dakka'da yüz binlerce kişinin polisle çatıştığını belirtti. En az 150 polis memurunun hastaneye kaldırıldığını, 150'sine ise ilk yardım tedavisi uygulandığını söyleyen Hüseyin, iki polis memurunun dövülerek öldürüldüğünü iddia etti.
Protestoları organize eden ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler'in bir sözcüsü AFP'ye yaptığı açıklamada Cuma gününden bu yana iki liderlerinin tutuklandığını belirtti.
Uzun süredir devam eden eylemlerde, aralarında ülkenin 1971 yılında Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık savaşında yaralananların çocuklarının da bulunduğu belirli gruplara kamu hizmeti kadrolarının yarısından fazlasını ayıran kota sistemine son verilmesi çağrısında bulunuluyor.
Bu sistemin 2009'dan bu yana ülkeyi yöneten 76 yaşındaki Hasina'yı destekleyen hükümet yanlısı grupların çocuklarına fayda sağladığı ifade ediliyor.
Hasina hükümeti, muhaliflerin yargısız infazı da dahil olmak üzere, iktidarını sağlamlaştırmak ve muhalefeti bastırmak için devlet kurumlarını kötüye kullanmakla suçlanıyor.
Perşembe günü ülke çapında uygulamaya konulan internet yasağı halen yürürlükte ve yasak iletişimi ciddi şekilde engelliyor. Hükümet web siteleri kapalı kalmaya devam ederken Dhaka Tribune ve Daily Star gibi büyük gazeteler de Perşembe gününden bu yana sosyal medya platformlarını güncelleyemiyor.
Devlet yayın kuruluşu Bangladeş Televizyonu da aynı gün Dakka'daki merkezinin protestocular tarafından ateşe verilmesinin ardından halen yayın yapamıyor.