Bangladeş'te devlet memurluğu kadrolarının dağıtımı konusunda ülke çapında düzenlenen öğrenci protestoları giderek şiddete dönüşürken olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetti.
Günlerdir devam eden protestoların ardından Cuma günü öğrenci göstericiler polis ve hükümet yanlısı eylemcilerle çatışmaya devam etti, hükümet binaları ateşe verildi ve telekomünikasyon ciddi şekilde kesintiye uğradı.
Başkent Dakka'dan bildiren Al Jazeera'den Tanvir Chowdhury, "Her şey çok hareketli, yoğun ve şu anda durum çok kritik" dedi.
"Bulunduğum yerden sadece birkaç yüz metre ötede, sabahtan beri gösteri yapan yaklaşık altı üniversite var ve o bölgeden hala silah sesleri, ses bombaları ve her türlü gürültü geliyor çünkü öğrenciler oradan ayrılmayı reddediyor."
AFP haber ajansının Cuma günü bildirdiğine göre Perşembe günkü şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 32'ye yükseldi.
Al Jazeera daha önce Perşembe gecesi itibariyle çoğunluğu başkent Dakka'da olmak üzere en az 19 protestocunun öldürüldüğünü bildirmişti.
Diğerleri ise yakınlardaki Narayanganj ve doğudaki Chittagong kentindeki protestolarda öldürüldü.
Ülkenin 64 bölgesinin neredeyse yarısında çatışmalar yaşandığına dair haberlerle birlikte ölü sayısı artabilir. Olaylarda 1.000'den fazla kişi de yaralandı.
Perşembe günü hükümet tarafından ülkenin internetinin neredeyse tamamen kesilmesinin ardından yapılan bir polis açıklamasında, protestocuların çok sayıda polis ve devlet dairesini yaktığı, tahrip ettiği ve "yıkıcı faaliyetler" gerçekleştirdiği belirtildi.
Bunlar arasında, yüzlerce öğrencinin binayı basıp ateşe vermesinin ardından hala kapalı olan devlet yayın kuruluşu Bangladeş Televizyonu'nun Dakka'daki merkezi de vardı.
Polis açıklamasında, tahribatın devam etmesi halinde "hukuku azami ölçüde kullanmak zorunda kalacakları" belirtildi.
Komiser Habibur Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, polisin Cuma günü Dakka'daki tüm mitingleri gün boyu yasakladığını söyledi.
Telekomünikasyon ağlarının çöktüğü, ülkede sadece bazı sesli aramaların çalıştığı ve Cuma sabahı mobil veri veya geniş bant olmadığı bildirildi.
Yurtdışından gelen aramalar da çoğunlukla yapılamıyordu.
Facebook ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları da çalışmıyordu.
Öğrenci protestocular Cuma günü ulusal kapanma çağrılarını genişleteceklerini söyledi ve ülke genelindeki camileri öldürülenler için cenaze namazı kılmaya çağırdı.