Baltimore'daki İsyan Buz Dağının Görünen Kısmı

ABD'de siyahilerin son dönemde artan ve zaman zaman kitlesel gösterilere varan tepkisi, buz dağının sadece görünen kısmını oluşturuyor.

ABD'deki siyahilerin son dönemde artan tepkisi, sadece polis şiddetine yönelik öfkeyi değil, kökeni köleliğe kadar uzanan ön yargılar, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik dengesizliklerden kaynaklanan gerilimi de yansıtıyor.


Dün Ferguson bugün Baltimore


Maryland eyaletinin Baltimore kentinde siyahi genç Freddie Gray'in gözaltındayken hastanelik olup hayatını kaybetmesi üzere ABD'de polisin ırkçı yaklaşımına yönelik tartışmalar yeniden alevlendi. Geçen yaz Ferguson'da olduğu gibi Baltimore'da da önceki gün büyük protestolara dönüşmüştü.


Ancak Florida'da siyahi genç Travyon Martin'in öldürülmesiyle başlayan, Ferguson'da kitlesel gösterilere dönüşen, New York'ta genişleyen ve en son olarak Baltimore'da tekrar alevlenen olaylarda, polis şiddetine tepkiler aslında buz dağının görünen kısmı.


Ekonomik dengesizlik ve toplumsal eşitsizlik böyle dışavurdu


ABD'de Afrika kökenli Amerikalıların polis şiddetinden kaynaklanan protestoları, aynı zamanda kökeni köleliğe uzanan ön yargılar, toplumsal eşitsizlikler ve ekonomik dengesizliklerin de yol açtığı toplumsal gerilimin bir dışavurumu.
Araştırmalara göre, siyahi Amerikalılar ile beyazlar arasında ciddi ekonomik farklılıklar bulunuyor. ABD, ilk siyahi başkanını 2008 yılında seçse de hala üst kademelerdeki siyahi Amerikalıların sayısı beyazlara ulaşmış değil.


Bazı sivil toplum örgütleri, ceza sisteminin siyahilere, beyazlara göre aynı suçtan yüzde 10 daha fazla mahkumiyet verdiğine dikkati çekerken, Afrika kökenli Amerikalılar da ayrımcılığın adalet sisteminden medyaya, film endüstrisinden günlük yaşama kadar her alanda devam ettiğine inanıyor.


Siyahi genç Gray'in gözaltındayken öldüğü Baltimore'da da nüfusun yüzde 30'u yoksulluk sınırının altında yaşıyor, kentteki suç oranı her dönem ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor.


Polis yine göstericilere müdahale etti


ABD'nin Baltimore kentinde ilan edilen gece sokağa çıkma yasağını ihlal eden göstericilere polis müdahale etti.
Baltimore'da bir siyahi gencin gözaltındayken ölmesi sonrasında başlayan olayların kontrolden çıkması üzerine olağanüstü hal ilan edilmiş, bir hafta boyunca 22.00 - 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı açıklanmıştı. Sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girdiği ilk gece cadde ve sokakları dolduran yüzlerce göstericiyi güvenlik güçleri biber gazı ve göz yaşartıcı bomba ile dağıtmaya çalıştı. Yetkililer, önceki günkü olaylarda 144 araç, işyeri ve mağazanın ateşe verildiğini, polislere taş ve şişe fırlatıldığını açıkladı. Maryland eyaleti valisi Larry Hogan, kente 2 bin Ulusal Muhafız ve bin polisin sevk edildiğini söyledi.

 

İHA ve AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı