Bakan Bozdağ'dan Gülen Açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ, İstanbul merkezli soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan Gülen'in iadesine ilişkin, "Bakanlığa gelmiş bir yazı yok" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay ve Danıştaya yeni seçilen üyelerin mazbata töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince, İstanbul merkezli ''paralel yapı'' soruşturması kapsamında Fethullah Gülen'in hakkında çıkardığı yakalama kararıyla ilgili sorular üzerine Bozdağ, "İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu yakalama kararı Adalet Bakanlığına gelmedi. Geldikten sonra yasal çerçevede yapılması gereken işlemler yapılacaktır" dedi. 

Kırmızı bülten çıkarılmasıyla ilgili prosedürün sorulması üzerine Bozdağ, bunların teknik konular olduğunu, üzerinde durmaya gerek olmadığını belirtti. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün, kırmızı bültenle görevli olduğunu belirten Bozdağ, şu bilgileri verdi: 

"Herhangi bir hakim veya mahkeme yakalama kararı verdiği zaman bunlar Adalet Bakanlığına geliyor. Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüz konuyu yasalar çerçevesinde bir değerlendirmeye alıyor. Bu şekli bir değerlendirme. İşin özüne ilişkin bir değerlendirme yapması söz konusu değil. Ondan sonra İçişleri Bakanlığı Interpol Daire Başkanlığına yazılıyor. Onlar da bunu Paris'te Interpol'ün merkezine iletiyorlar. Onlar da kendileri bir değerlendirme yaptıktan sonra değerlendirmelerini üye ülkelerle paylaşıyorlar. İlgili yerlere gerekli bilgileri iletiyorlar. Sürecin işleyişi bu şekilde. Ancak henüz Bakanlığa gelmiş bir yazı yok."

Bakan Bozdağ, "ABD Gülen'i iade etmezse bu tür durumlarda neler devreye sokuluyor?" sorusuna karşılık da şunları söyledi:

"Henüz gerçekleşmemiş konularla ilgili gerçekleşmiş gibi bir değerlendirme yapmayı doğru görmüyorum. Şu anda yakalama kararı bakanlığımıza henüz gelmedi. ABD'ye bu yönde resmi bir talep iletilmemiş oldu, iletilmediği için şimdiden ABD yerine geçerek benim bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Bu değerlendirme ABD'ye aittir, kendi hukukları çerçevesinde elbette onu değerlendirecektir. Bizim beklentimiz sadece Türkiye ile Amerika arasında mevcut bulunan anlaşmalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir karar vermesidir."

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu