Bahreyn 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, yargılanan kişilerin İran’da eğitim gördükten sonra ülkeye dönerek casusluk faaliyetlerinde bulunduklarının tespit edildiğini duyurdu.
Kararda, yargılanan 14 kişinin, "terörist örgüt kurup, İran devrim güçleri ve Irak Hizbullah'ı adına casusluk yaptıkları" ifade edildi.
Mahkum edilenler Şii mezhebine mensup Bahreyn vatandaşları. Bundan dolayı ülkede yönetime karşı faaliyet gösteren “El Vifak Ulusal İslami Cemiyeti” kararın siyasi olduğunu savundu.
Temyiz hakları var
Mahkumların, Bahreyn yasalarına göre Temyiz hakları bulunuyor.
Bahreyn'de 2011 yılından bu yana düzenlenen gösterileri, Şiilerin desteği ile kurulan "El Vifak Ulusal İslami Cemiyeti" destekliyor.
Bahreyn ise İran'ı Şiileri kışkırtarak içişlerine karışmakla suçluyor. İran ve muhalifler ise bu suçlamayı reddediyor.
Bahreyn’de son olarak hükümet karşıtı gösterilerde molotof kokteyli taşımak ve bir polisin yaralanmasına neden olmakla suçlanan yedi kişi 15’er yıl hapis cezası aldı.
Aralık 2012’de başkent Manama yakınlarında Şiilerin yaşadığı Dia köyünde yapılan gösteride saldırıya uğrayan bir polis yaralanmıştı.
Şiiler başı çekiyor
2011’de başlayan Arap ayaklanmalarından etkilenen Şiiler, Sünni krallıkta reform talebiyle protestolar düzenliyor. Protestolarda gözaltına alınan onlarca Şii eylemci mahkemeye çıktı ve ceza aldı.
Suudi Arabistan’ın başı çektiği Körfez ülkeleri Şiilerin düzenlediği eylemlerin bastırılmasına destek veriyor.
Ülkede şiddetle suçlananlara verilen cezalar geçen yıl arttırıldı, idam ve müebbet hapis cezalarının önü açıldı.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’na göre Bahreyn’de protestoların başlangıcından bu yana en az 89 kişi öldü.
(Al Jazeera)