Bahreynde Aşırı Güç Kullanıldı

Bahreyn'de hükümet karşıtı gösterilere katılanların maruz kaldıkları şiddet hakkındaki bağımsız inceleme kurulu raporu açıklandı.

Raporda, Bahreyn güvenlik güçlerinin gösterileri bastırmak için aşırı güç kullandıkları ve gözaltına alınan eylemcilerden bazılarının işkenceye maruz kaldıkları bildirildi.

Komisyon başkanı Şerif Bassuni tarafından özeti sunulan yaklaşık beş yüz sayfalık raporda aralarında kırbaçlama, gözlerin bağlanması, vücuda elektrik verilmesi ve tecavüzle tehdit edilmenin de bulunduğu işkence uygulamalarına başvurulduğuna, bunun sorumlularının cezalandırılmadığına dikkat çekildi.

Bassuni eylemcilerin maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik işkencenin, temel insan haklarının ihlali anlamına geldiğini belirtti.

'Tarihi bir ilk'

Komisyon başkanı Bassuni öte yandan, Bahreyn'in ülkede yaşananları bağımsız gözlemcilerin sorgulamasına müsade etmesinin bölgede "tarihi bir ilk" olduğunu belirtti.

Haziran ayında kurulan Bahreyn Bağımsız Araştırma Komisyonu, ülkede Şubat ve Mart aylarındaki protestoların bastırılması sürecinde yaşanan hak ihlallerini inceledi.

İnceleme kapsamında beş binden fazla kişinin tanıklığına başvuruldu, mülakatlar yapıldı.

Ülkede kırktan fazla kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı gösteriler sırasında 1600'den fazla eylemci de tutuklanmıştı.

'Ülkedeki bölünmeyi azaltabilir'

Bahreyn'den bildiren BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, raporun yayınlanmasıyla eylemlerin bastırılma sürecinde yaşandığı iddia edilen hak ihlallerinin doğrulanmış olacağını belirtiyor.

Wingfiled-Hayes, ülkenin Sünni kraliyet ailesi ve seçkinlerini hedef alan gösterilerde çoğunluğu oluşturan Şiilerin, şimdi raporun sonuçlarına ve kralın tepkisine odaklanmış olduklarını söylüyor.

BBC muhabiri, iyimserlerin beklentisinin Kral'ın raporun yayınlanması ardından hatasını kabul edip ülkenin farklı bir şekilde idare edilmesi yönünde adımlar atması şeklinde olduğunu, aksi halde Bahreyn'de gerilimin yeninde yükselebileceğine dikkat çekiyor.

Raporun yayınlanmasından önce hükümet kanadından bazı hatalar yapılmış olduğuna dair işaretler verilmişti.

Pazartesi günü yapılan yazılı açıklamada "maalesef, aşırı güç kullanılan ve tutuklulara kötü muamele edilen durumlar ortaya çıkmıştır" denildi.

BBC'ye konuşan hükümet sözcüsü Şeyh Abdülaziz el Halife ise Bahreyn'in kutuplaşmış bir toplum olduğunu, bu sebeple doğruyu bulmakta zorlandıklarını belirtti.

Hükümet sözcüsü raporun yaşananlar hakkında gerçekleri ortaya koyması halinde ülkedeki bölünmeyi azaltacak bir köprü işlevi görebileceğini söyledi.

Ülkedeki gösteriler, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin sevkettiği askerlerin desteği ile bastırılmıştı.

BBC 

Bahreyn Haberleri

Bahreyn, 6 yıl sonra Katar'a uçak seferlerini başlatıyor
Bahreyn 55 ton yardım malzemesi taşıyan uçağını Türkiye'ye gönderdi
Bahreyn'de depremzedeler için düzenlenen kampanyada 3,7 milyon dolar bağış toplandı
Bahreyn'de devlet televizyonundan depremzedeler için bağış kampanyası
Bahreyn, Lübnan Büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanıdı