Bahreyn İçişleri Bakanlığının iddiasına göre "gözaltında olay çıkarmaya çalışan" 31 yaşındaki Ali İsa Sakir, kendisini engellemeye çalışan polis memurlarına direndi. Bu sırada yaralanan Sakir, hastanede öldü.
Bakanlık, Zekariya Raşit Hassan adlı başka bir eylemcinin ise orak hücre hastalığından hayatını kaybettiğini duyurdu.
Gözaltına alınan protestocular, işkence gördüklerini belirtiyorlardı. Ancak hükümet işkence iddialarını reddediyor. Bu ölümler karşısında hükümetin zor durumda kalacağı ifade ediliyor.
Sünni hanedanın ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilere karşı ayrımcılıkla suçlandığı Bahreyn'de protestolar ardından geçen ay olağanüstü hal ilan edilmişti. Hükümet 14 Şubat'ta başlayan protestoları kanlı bir şekilde bastırmıştı.
Gösterilerde şimdiye kadar en az 25 kişi öldü, aralarında insan hakları eylemcileri, doktorlar, blog yazarları ve muhalefet destekçilerinin de olduğu 400'den fazla kişi gözaltına alındı.
Kırbaç izleri
Ali İsa Sakir'in cenazesi toprağa verilmeden önce çekilen fotoğraflarında sırtında çok sayıda kırbaç izi olduğu, bacakları ve ayaklarının morluklarla kaplı olduğu görülüyor. Sakir, 13 Mart'ta bir polis memurunu öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınmıştı.
BBC'de yer alan habere göre hükümet, Sakir'e işkence yapıldığını reddediyor ancak iddiaların araştırılacağını söylüyor.
Hassan ise 2 Nisan'da internette yalan haber yayarak, rejimi devirmeye ve mezhep ayrılığını körüklemeye çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.
İnsan hakları eylemcileri, Sakir ve Hassan'ın fiziki ve zihinsel işkence sonucu öldüğünü söylüyor.
Bahreyn, Şiilerin başlattığı ayaklanmayı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yardımıyla bastırma yoluna gitmişti.