AB ile Rusya arasında güç gösterisine sahne olan Ukrayna'da hükümet ile muhalefetin ateşkes anlaşması kısa sürdü. Keskin nişancıların devreye girdiği çatışmalarda, en az 50 kişi öldü. Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı kan gölüne döndü.
AB ile Rusya arasında güç gösterisine sahne olan Ukrayna'da şiddet olayları artarak sürüyor. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet arasında önceki gün varıldığı açıklanan ateşkes saatler içinde bozuldu ve başkent Kiev dün yine kan gölüne döndü. Yanukoviç ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Ukrayna'nın muhalif liderlerinden Arseniy Yatsenyuk, yönetimin meydana düzenlemek istediği saldırıyı ve 'temizleme'yi durduklarını söylemiş, Udar Partisi lideri Vitaliy Kliçko da, Yanukoviç'ten meydana saldırı yapılmayacağına ilişkin güvence aldıklarını ifade etmişti.
MEYDAN MUHALİFLERDE
Ancak Fransa, Almanya ve Polonya'dan dışişleri bakanlarının Devlet Başkanı Yanukoviç'i ikna etmek için Kiev'de olduğu sırada Bağımsızlık Meydanı'da şiddetli çatışmalar yaşandı ve hükümet karşıtları, meydanın kontrolünü yeniden ele geçirdi. Şiddetin yeniden tırmandığı sırada bu kez keskin nişancılar dehşet saçtı. Dünkü olaylar sırasında en az 50 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kasım ayından bu yana yönetim karşıtı gösterilere sahne olan Kiev'de bu hafta yaşamını yitirenlerin sayısı 75'i buldu.
ÖLÜM SAÇIYORLAR
Öte yandan Russia Today kanalının muhabirinin keskin nişancılar tarafından vurulduktan sonra hayatını kaybettiği kaydedildi. Sağlık Bakanlığı, dünkü olaylarda ölenler arasında iki polisin bulunduğunu açıkladı. Yaralanan bazı polislerin de silahla vurulduğu belirtildi. Muhalefet liderlerinden Arseniy Yatsenyuk Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, Bağımsızlık Meydanı'na bakan bazı binaların üzerine konuşlandırılan keskin nişancıların ateş açtığını söyledi. Ölenlerden 13'ünün keskin nişancılar tarafından vurulduğunu anımsatan Yaksenyuk, Yanukoviç'ten halkın üzerine ateş açılması emrini veren güvenlik güçlerinin tutuklanmasını istedi.
Genelkurmay'da operasyon hazırlığı
Devlet Başkanı Yanukoviç, Genelkurmay Başkanı General Volodimir Zamana'yı görevden aldı, yerine Donanma Komutanı Amiral Yuriv İlyin'i atadı. Görev değişikliğini değerlendiren basın, ordunun diğer kentlere de sıçrayan çatışmalara son vermek için operasyon düzenleyebileceğini ileri sürdü. Öte yandan Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kanunu kapsamında ordunun operasyon yapmaya yetkisi olduğunu ve eylemcilerin askerler tarafından gözaltına alınabileceğini ifade eden bir açıklamada bulundu. Bu arada Dnepropetrovsk kentinden Kiev'e 500 askeri taşıyan bir trenin yolu ise göstericiler tarafından kesildi.
Şiddet durmazsa Kırım ayrılır
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, ülkedeki olayların daha da tehlikeli boyutlara ulaşması durumunda, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının gündeme gelebileceğini söyledi. Konstantinov, 'İstikrarsızlığın ciddiyetini koruması durumunda Kırım Ukrayna'dan ayrılabilir. Bu, ülkenin (Ukrayna) dağılması durumunda mümkün olur' dedi. Konstantinov, Ukrayna'daki krizde birçok Avrupa ülkesinin aktif rol oynadığını belirtti.
AB, yaptırım kartını açtı
Ukrayna'ya yaptırımları görüşmek için olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanları, şiddetin sorumlularının malvarlıklarını dondurma ve vize yasağı uygulama kararı aldı. İrlanda Dışişleri Bakanı Eemon Gilmore, yaptırımlar için siyasi onay verdiklerini ve görevlendirdikleri bir çalışma grubunun yaptırımlara hedef olacak sorumluların listesini hazırlamaya başladığını söyledi. Gilmore, halka baskıda kullanılabilecek malzeme ve ekipmanların Ukrayna'ya ihracını askıya aldıklarını ve olayların seyrine göre yaptırımlar listesinin kabarabileceğini ifade etti. Ukrayna'da krize diplomatik çözüm çabalarını sürdüren toplantıdan çıkan kararda, krizin birincil sorumlusunun Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve hükümet olduğu iddia edilerek tansiyonu düşürecek siyasi diyalog adımının yönetimden gelmesi gerektiği belirtildi.
ABD'den 20 yetkiliye vize yok
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı getirdi. Listenin, şiddet olaylarında sorum olan 'tüm komuta zincirini' içerdiği belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama ise, Ukrayna ve Suriye'de hükümetlerle haklar arasında yaşanan şiddet olaylarını, ABD ile Rusya'nın boy ölçüştüğü 'Soğuk Savaş satranç tahtası' olarak görmediklerini söyledi.
Rusya'ya göre darbe girişimi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'da yaşananların bir darbe ve silah zoruyla iktidar olma girişimi olduğunu söyledi. Ukrayna'daki yönetim karşıtı gösteriler, 21 Kasım'da Yanukoviç'in Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerine zarar vereceğini gerekçe göstererek AB'nin önerdiği Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nı (DCFTA) geri çevirmesinin ardından başlamıştı.
Yeni Şafak