Bağdat-Erbil'in Yeni Petrol Gerilimi

Irak petrol bakanlığı, peşmerge birliklerinin Kerkük eyaletindeki Beyhasan ve Kerkük petrol sahalarındaki kuyulara el koyduğunu duyurdu.

AFP haber ajansına göre petrol bakanlığı, peşmerge kuvvetlerinin bu bölgeleri ele geçirmesini kınadı.

Petrol bakanlığından yapılan açıklamada, “Kürt yönetimini, ülkenin anayasasını ihlal eden, federal yetkileri ihlal eden ve ulusal birliği tehdit eden bu sorumsuzca davranışın tehlikesi konusunda uyarıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kürt yönetiminden Bağdat'ın suçlamasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Peşmerge güçleri, IŞİD’in ilerleyişinin ardından Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’e girmişti.

Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, peşmergenin Kerkük'e girmesinin bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

Erbil’deki basın toplantısında "Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" demişti.

İlişkiler kopmak üzere

IŞİD'in Irak'ta ilerleyişinin ardından karşılıklı açıklamalarla gerginleşen Erbil-Bağdat ilişkileri kopma noktasına geldi.

Irak’ta 2003 işgali sonrasında iki taraf arasında petrol meselesi yüzünden sürekli gerilim yaşandı.

Haziran ayında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak Federal Mahkemesi'nin, Kuzey Irak petrolünün satışında kendilerini haklı bulduğunu, Bağdat'ın itirazını reddettiğini ve davayı kazandıklarını duyurmuştu.

Daha önceki yıllarda ise Maliki’nin Kürt yönetiminin bütçesinde kesinti yapması üzerine Barzani yönetimi Bağdat’a tepkisini bazı yabancı petrol şirketleriyle doğrudan temasa geçip petrol arama anlaşmaları yaparak göstermeye başladı.

Erbil’in ayrıca 2014 Ocak ayı sonunda petrol ihracatına başlayacağını açıklaması ve Kürt petrolü ile ilgilenen yatırımcıları Erbil’de düzenlenecek ihaleye davet etmesi Bağdat yönetimini daha da kızdırdı.

Maliki Hükümeti, bu tip girişimlere, Irak halkının tamamına ait olan doğal kaynakların tek bir bölge tarafından kullanılmaya başlanmasının savaş sebebi olacağını belirterek tepki gösteriyordu.

Al Jazeera ve AFP

Irak Haberleri

Süleymaniye'de PKK ile irtibatlı ofisler kapatıldı
Irak, işgalci İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ihlalini kınadı
Irak, Şam Büyükelçiliğini tahliye etti
Iraklı Şii lider Sadr: Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi gerekir
Irak Suriye sınırını kapattı