Yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlamak için “Çocuk aklımızla biz de varız” diyerek bir rapor hazırlayan Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi, “Andımız”ın okullarda okutulmamasını istedi.
Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak İstanbul Bağcılar′daki 85 okulda okuyan 10 binin üzerinde öğrencinin gönderdiği mektupların ayrıştırılmasıyla hazırlanan “Çocuk Aklımızla biz de varız” başlıklı raporda ilginç ve dikkat çekici talep ve önerilere yer verildi.
HER ÇOCUK DİNİNİ YAŞAYABİLSİN
”Rapordaki taleplerden bazıları şöyle: Her çocuğun kendi dinini yaşama özgürlüğüne sahip olması. Andımız′ın okullarda okutulmaması. Cuma günleri Cuma namazı için ders saatlerinin düzenlenmesi. Yabancı dil uygulamasının 4 değil, 1. sınıftan başlatılması”
Gençler ‘Andımız’ı İstemiyor
Bağcılar Belediyesi Çocuk Meclisi, yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlamak için Bağcılar’daki okullara devam eden öğrencilerin yoğun katılımı ile aylardır sürdürülen çalışmalar sonucunda hazırlanan çocuk haklarına ilişkin raporunu tamamladı. Çocukların hazırladığı rapor, Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir programda TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’ya sunuldu.
Rapor, Bağcılar’da eğitim veren 85 okuldan 10 binin üzerinde öğrencinin gönderdiği mektuplar ayrıştırılarak hazırlandı. Öğrencilerin teklifleri, “Demokratik Haklar”, “Sağlık”, “Eğitim” ve “Sosyal ve Kültürel” ana başlıkları altında bir araya getirildi. Rapor’un “Demokratik Haklar”, başlığı altındaki bazı teklifler dikkat çekti. Raporda çocukların dikkat çeken taleplerinden bazıları şöyle: “Her çocuk kendi dinini yaşama özgürlüğüne sahip olması. Andımızın okullarda okutulmaması. Cuma günleri cuma namazı için ders saatlerinin düzenlenmesi. Aile içinde kız ve erkek çocuklarına eşit davranılması için düzenlemeler yapılması. Her çocuğun kendi geleceği ile ilgili konular hakkında hiçbir baskı altında kalmadan karar verebilmesi. Çocukların aile içinde kendilerini ilgilendiren konularla ilgili söz hakkı sahibi olması.
Çocuk sorunlarının paylaşılacağı, öğretmenler ve idarecilere sıkıntılarını anlatabilecekleri aylık toplantılar olması. Kadınlara (annelerimize) uygulanan şiddete daha ağır yaptırımlar olması. İşlenen suçun şiddetine göre idam cezasının geri getirilmesi. Yeterli eğitim almayan askerlerin doğuya gönderilmemesi. Bütün okul ve kamu kuruluşlarında ibadet yerlerinin olması. Başörtülü kadınların devlet dairesinde çalışabilmesi. 15 yaşından küçüklere çocuk, büyüklere genç denilmesi. Türkiye’de bütün çocukları temsil eden bir başkan olması ve bu çocuk belli aralıklarla başbakanla görüşüp çocukların taleplerini dile getirmesi. Daha aktif çalışan ve daha çok kişiye ulaşan çocuk meclislerinin ülkeye yayılması.”
“ANA DİLDE EĞİTİM VERİLMELİ”
Raporda, “Eğitim” başlığı altında toplanan taleplerin bazıları ise şunlar oldu: “Bütün sınıflarda deprem çantasının hazır olması ve çocuklara bu konularda eğitimlerin verilmesi. Çocukların çalışmalarının engellenmesi için daha çok yaptırım uygulanması. Şiddet uygulayan öğretmene meslekten uzaklaştırma uygulanması. Okullar devlet okulu, özel okul veya pilot okul olarak ayrılmasın. Bütün okullarda eğitim saatlerinin aynı olması.
Çift eğitimin kaldırılması. Dershanelerin kaldırılıp üniversiteye yerleştirmelerin okul puanlarına göre olması. Okullarda çocuk hakları, adabı muaşeret, milli kültürümüzü ve tarihimizi anlatan ile ilgili seçmeli dersler olmalı. Okullarda engelli öğrenciler için asansör, rampa gibi kolaylıklar sağlanması. Çocuk sorunlarının paylaşılacağı, öğretmenler ve idarecilere sıkıntılarını anlatabilecekleri aylık toplantılar olmalı. İlk olarak çocuğa ana dilde eğitim verilmesi. Yabancı dil uygulamasının 4. Sınıftan değil, 1. Sınıftan başlatılması. İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça vb. dillerin eğitimi artırılmalı ve bu eğitimler, o dili ana dili olarak konuşanlar tarafından verilmesi. Millî kültürümüzü daha iyi öğrenmek için Osmanlıca derslerinin müfredata konulması.”
“ÇOCUKLARA SİGARA SATILMASIN”
Raporun “Sağlık” ve “Sosyal ve Kültürel” ana başlıkları altında ise özetle şu teklifler yer altı: “Her ailenin bir psikolojik danışmanı olması. Çocukların bulunduğu mekânlarda sigara yasağının tam uygulanması. Okul çevrelerinde sağlıksız yiyecek satışının yasaklanması. Çocuklara sigara ve alkol satışının engellenmesi için daha çok yaptırım uygulanması. Okul yakınlarında kıraathane ve içki ile nargile içilen yerlerin bulundurulmaması. Çocuk istismarcılarına verilecek cezaların ağırlaştırılması.
Oyun alanlarının arttırılması ve bu alanlarda güvenliğin sağlanması. Kış şartlarına uygun parkların yapılması. Okul çevresinde alt ve üst geçitler bulunması, güvenliğin sağlanması için ve sivil polis bulundurulması. Teknoloji okuryazarlığı eğitimleri verilmesi. Teknoloji bağımlılığı için projeler yapılması. Aile içi şiddetin engellenmesi için gerekli düzenlemeler yapılması. Şiddet gören çocuklar için bir telefon hattı kurulması.”
Kaynak: Yeni Asya Gazetesi