Türkiye'de uzun süreden beri beklenilen azınlık vakıflarının seçim yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin uygulanmasında; Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşma hükümleri saklı olacak. Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinin seçimlerinde kabul görmüş, yerleşmiş, uygulama ve pratikler esas alınacak.
SEÇİM ÇEVRESİ DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ YAPILABİLECEK
Seçim çevresi, cemaat vakfının bulunduğu ildir. İstanbul ili için seçim çevresinin belirlenmesinde, milletvekili seçimlerinde uygulanan seçim çevreleri esas alınacak. İstanbul ili dışındaki cemaat vakıfları, gerekçelerini hazırlayarak seçim çevresi değişikliği talebinde bulunabilecek. Seçim çevresi ile ilgili değişiklik talepleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından incelenerek karara bağlanacak.
CEMAAT VAKFI YÖNETİM KURULU 5 YILDA BİR SEÇİLECEK
Her bir cemaat vakfı tüzel kişiliği için ayrı bir yönetim kurulu seçimi yapılacak ve yönetim kurulu seçimleri beş yılda bir olacak. Cemaat vakfı yönetim kurulunun yedi üyeden oluşturulması esas olarak kabul edildi. Üye sayısı en fazla 11 olacak.
TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI VE 6 AYLIK İKAMET ŞART
Seçmenlerin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, on sekiz yaşını doldurması, vakfın bünyesinde bulunduğu cemaate mensup olması, seçim tarihi itibarıyla en az altı aydan beri seçim çevresinde ikamet etmesi şart olacak.
SEÇİLMEK İÇİN OKUR-YAZAR OLMAK YETECEK
Seçileceklerde aranılan şartlar, seçmen şartlarına ek olarak okur yazar olmak ve belirtilen suçlardan mahkum olmaması gerekecek. Bir kişi en fazla üç cemaat vakfında yönetim kurulu üyesi olabilecek. Yönetim kurulunda birinci derece kan bağı olan en fazla iki kişi görev yapabilecek
167 CEMAAT VAKFI VAR
Türkiye’de 77 Rum, 54 Ermeni, 19 Musevi, 10 Süryani, 3 Keldani, 2 Bulgar ve Gürcü ile Maruni olmak üzere azınlıklara ait 167 cemaat vakfı bulunuyor.