Bir süredir Orta Doğu ateşinini sıçraması en muhtemel ülkeler arasında gösterilen, farklı bölgelerinde huzursuzlukların sokağa taşmaya başladığı Azerbaycan'da, 11 Mart'ta büyük bir eylem düzenlenmesi için kampanya başlatıldı.
Azeri gençlerin Facebook üzerinden organizasyonuna başladığı iktidar karşıtı eylemin adı "11 Mart: Büyük Halk Günü" olarak belirlendi.
Kampanya için hazırlanan sayfada, muhaliflere hem sayfadaki bildiriyi onaylayarak desteklerini göstermeleri, hem de farklı şehirlerde düzenlenecek eylemlere katılmaları çağrısı yapılıyor. Şimdiye kadar binlerce insanın kampanyaya site üzerinden destek verdiği bildiriliyor.
Protestoyu organize eden isimlerden biri olan Elnur Mecidli, 11 Mart tarihinin eylem günü olarak seçilmesinin nedenini "Mübarek'in istifasından tam bir ay sonra" olması ile açıklıyor.
Öte yandan, Azerbaycan muhalif partileri eylemlere destek vereceklerini açıklarken, Azeri üniversitelerindeki öğrencilerin gösterilere katılmamaları konusunda uyarıldığı bildirildi.
BAKÜ'YE ASKER SEVKİYATI
Bu arada, Azerbaycan muhalif basınında yer alan habere göre, halk ayaklanması söylentilerinden ve gösteri hazırlıklarından rahatsız olan hükümet, başkent Bakü'ye çok sayıda asker sevketti. Hükümetin bölgelerde yaşanan rahatsızlıkların başkente sıçramasından endişe ettiği bildiriliyor.
Bakü'ye gönderilen asker ve silahların çeşitli askeri birlik merkezlerine konuşlandırıldığı kaydedildi. Şu anda Bakü'de savunma bakanlığı, adalet bakanlığı, içişleri bakanlığı, milli güvenlik bakanlığı, devlet başkanlık birimi ve hava kuvvetlerine bağlı yaklaşık 30 askeri merkez bulunuyor. Merkezlerde görev yapan askerlerin son dönemde izinlerinin de kaldırıldığı açıklandı.
MUHALEFET TALEP LİSTESİ SUNDU
Azerbaycan milli meclis seçimlerinden sonra seçim sonuçlarını tanımayan ve alternatif meclis (İctimai Palata) kuran muhalefet, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi başkanı Ali Kerimli başkanlığındaki son toplantısında bir dizi karar açıkladı.
12 Mart'ta Musavat Partisi tarafından yapılacak eyleme destek verileceği kaydedilen toplantıda, Orta Doğu ülkelerindeki halk eylemlerine de destek çağrısı yapıldı. Azerbaycan'da da benzer bir durumun yaşandığı, halkın üzerindeki baskının arttığı ifade edilen alternatif meclis açıklamasında, iktidara aşağıdaki talepler iletildi:
1- Acil bir şekilde sosyal, toplumsal ve politik reformlar yapılsın
2- Reformların hazırlanabilmesi için erken meclis seçimi kararı alınsın
3- Bakanlar kurulu görevden alınsın. Bakan ve bölge valilerinin mal varlıkları araştırılsın, yolsuzluk faaliyeti durdurulsun. Soruşturma sonunu kadar bulundukları görevlerden uzaklaştırılsın.
4- Sosyal adalet temin edilsin. Petrol ve diğer enerji kaynaklarından elde edilen milli gelirlerin adil bir şekilde paylaşımı için gereken adımlar atılsın. Memur ve emekli maaşları en az iki misline çıkartılsın. Fiyatların yapay bir şekilde yükselmesi önlensin.
5- Siyasi mahpuslar bir an önce serbest bırakılsın.
6- Temel insan hak ve özgürlükleri üzerindeki sınırlandırmalar kaldırılsın.
BÖLGELER AYAKTA
Azerbaycan'ın Aran bölgesi olarak bilinen Sabirabad ve Saatlı şehirlerinde halk yeni eylem hazırlığı içerisine girdi.
İktidar temsilcileri rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için vatandaşlarlar bir araya gelerek sorunlarının çözüleceğine dair söz verdi. Ancak üzerinden günler geçmesine rağmen sorunların devam ettiği ortaya çıktı. Azeri basınında yer alan haberlere göre olağanüstü haller bakanlığının çalışanları sel taşkınlarından zarar görmüş vatandaşlara 1600 manat (2000 dolar) yardım yapılacağını ilan etti. Kasımbeyli ve Askerbeyli köylerinin vatandaşları bakanlık temsilcilerinin vaatlerine inanmadıklarını açıkladı. İddiaya göre hükümet bölgede yaşanan gelişmeler hakkında haberlerin yayılmaması için özen gösteriyor. Sosyal paylaşım sitelerinde yazışmaları önlemek maksadıyla internetin kesildiği öne sürüldü. Halk ise tepkisini dile getirmek maksadıyla hükümet binalarının üzerinde "yolsuzluğa son verilsin", "sorunlar çözülsün" gibi pankartlar astı.
Vatandaşlarının yüzde 80'ninin pamuk sanayisinden geçimini sağladığı Saatlı bölge halkı da hükümete tepkili. Halkın önemli bir kısmının doğalgaz ihtiyacı karşılanmadığı için aylık 120-150 manat (tahminen 200 dolar) harcama yapmak zorunda kalıyor. Bunun dışında da felaket sonucunda yüzlerce aile zarar görmüş ve zararın karşılanması için yeterli yardımlarda bulunamamıştı. Halkın önümüzdeki günler içerisinde ortak eylem hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi.
(Kaynak: Dünya Bülteni)