AYM'nin 'Okul Müdürü' Kararı

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istediği Dershaneler Yasası'nın bir maddesiyle ilgili kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, Dershaneler Yasası'nın sadece okul müdürleri ve yardımcılarının görev süresiyle ilgili maddesini Cuma günü okulların kapanacak olması nedeniyle gündemine aldı. Mahkeme "koşulların oluşmamaması" nedeniyle maddenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Yasa, dört yılını tamamlayan tüm okul ve kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve yardımcısının görevlerinin sona ermesini içeriyor. Yasaya göre henüz dört yılını tamamlamamış olanların görev süresi de dört yılını tamamlayınca otomatik olarak bitecek.

Yasa ayrıca Okul ve Kurum müdürleri ile Müdür Başyardımcısı ve Yardımcılarının Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilmesini öngörüyor. 

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu maddeler bu şekliyle uygulanmaya devam edecek. 

Mahkeme, Dershaneler Yasası'nın diğer maddeleriyle ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal talebinin daha sonra esastan görüşecek.

CHP'nin başvurusu

CHP, AK Parti hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki gerilimin önemli başlıklarından Dershane Yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için 18 Nisan'da Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP başvurusunda dershane düzenlemesinin "teşebbüs hürriyetini ihlâl ettiğini" ve "Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 40 bine yakın yöneticinin görevlerinin yasa ile sona erdirilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu" savundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bu ilk başvuruda eksiklik tespit etmişti. CHP bu eksiklikleri gidererek yeniden başvurdu. Anayasa Mahkemesi bu kez usulüne uygun yapıldığını tespit etti. Esastan görüşmenin ne zaman yapılacağı raportör raporunun ardından belirlenecek.

Yasa ne getiriyor?

Dershanelerin kapatılarak özel okullara dönüştürülmesini içeren kanunla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engelleniyor.

CHP dershanelerin kapatılmasının "teşebbüs hürriyetini ihlâl ettiğini" savunuyor.

Yasayla, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin ve denetimine tabi olacak.

Dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim - öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018 - 2019 eğitim - öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki müsteşar yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu başkan ve üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 ildeki milli eğitim müdürlerinin görevlerine, yürürlüğe girdiği anda son verilmesini, yani bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunun sil baştan oluşturulmasını içeriyor. 

Dönüşüm sürecinin bitiminde, dönüşme talebinde bulunan örgün eğitim kurumlarından gerekli şartları karşılayamayanların kurum açma izinleri iptal edilerek, faaliyetlerine son verilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu