AYM'den Uzan Grubu ve TMSF Kararı

AYM, TMSF'nin el koyduğu "Uzan Grubu"na ait şirketten alacağını tahsil edemeyen başvurucunun, mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, TMSF'nin el koyduğu "Uzan Grubu"na ait şirketten alacağını tahsil edemeyen başvurucunun, mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Başvurucuya 10 bin lira tazminat ödenmesine hükmedildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, bir şirket, "Uzan Grubu"na ait Ulusal Basın Gazetecilik Matbaacılık ve Yayıncılık A.Ş'den tahsil edemediği alacakları için 8 Ocak 2003'te icra takibi başlattı.

Borca itiraz edilmesinin ardından 24 Şubat 2003'te itirazın iptali davası açıldı. Dava devam ederken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 3 Temmuz 2003'te İmar Bankasına el koydu. Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi 26 Ağustos 2003'te, İmar Bankası soruşturması kapsamında aralarında borçlu şirketin de bulunduğu 179 şirketin zorunlu giderler dışında hak ve alacaklarının dondurulmasına karar verdi.

Geçen süreçte borçlu şirketten alacağını tahsil edemeyen başvurucu, alacağının ödenmesini talep eden 20 Temmuz 2006 tarihli ihtarnamesine TMSF yönetiminden yanıt alamayınca, bu zımni ret kararı aleyhine İstanbul 8. İdare Mahkemesi nezdinde 17 Kasım 2006'da dava açtı.

Mahkeme, "Borçlu şirketin borçlarının fon tarafından ödenmesi gerektiğine ilişkin herhangi bir yasal yükümlülük bulunmadığı" gerekçesiyle davayı reddetti. Temyiz ve karar düzeltme taleplerinin de 8 Kasım 2012'de reddine karar verilmesi üzerine alacaklı şirket adına Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu.

Başvuru dilekçesinde, borçlu şirketin satılan mal ve varlıkları üzerinde haciz işlemi yaptırdığı ve alacağı tahsil edilebilir bir aşamaya getirdiği halde yapılan kamu müdahaleleri sonucunda alacaklı şirkete ödeme yapılmadığı, TMSF yönetiminin yetkisini üçüncü kişilerin mülkiyet hakkını ihlal edecek biçimde keyfi kullandığı iddia edildi.

Dilekçede, borçlu şirket tasfiye edildiği için alacağın tahsiline imkan kalmaması, mahkeme kararlarının gerekçesiz olması, yargılama sürelerinin uzun olması nedenleriyle adil yargılanma ve mülkiyet hakkı ile eşitlik ilkesinin ihlal edildiği ileri sürüldü.

Anayasa Mahkemesi, başvurucunun mülkiyet hakkı ile makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca, başvurucuya 10 bin lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. 

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu