HAKSÖZ HABER
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında KHK’lar eliyle darbeyle doğrudan ilişkisi olmayan insanları da kapsayacak şekilde binlerce insan kamu görevinden alındı. Toplumsal hafızada oldukça derin yaralar açan KHK’lar adaletin zaaflı bir konuma düşmesine sebep oldu.
Aynı zamanda cari hükümeti kendi toplumsal tabanıyla sorunlu bir konuma iten KHK’lar hakkında Anayasa Mahkemesi önemli adımlar attı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), darbe girişiminin ardından Milli Güvenlik Kurulu’nca (MGK) “Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği ve mensubiyeti bulunduğu gerekçesiyle” liste yapılarak, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarmayla ilgili ikinci kez iptal kararı verdi.
AYM, düzenlemedeki, üyeliği ve mensubiyeti ibaresini anayasaya aykırı buldu. 22 Eylül 2021 tarihli iptal kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayımdan itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek. İptal kararları geriye doğru işletilmediği için FETÖ ihraçlarını kapsamayacağı savunuldu. Hükümetin iptal kararı ışığında yeni düzenleme yaparak, “üyelik” ve “mensubiyet” kavramlarına açıklık getirmesi ve ihraç ile diğer işlemler için kesinleşmiş mahkûmiyet kararı aranması gerekeceği vurgulandı.
Daha önce de KHK ile görevden çıkarmalar hakkında “Kamu görevinden çıkarma tedbirinin süre yönünden herhangi bir belirleme içermediği, kapsamının geniş tutulduğu, kişiler hakkında objektif, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma süreci yürütülmediği, savunma hakkı tanınmadan görevlere son verildiği” ibareleriyle sürecin yeniden görülmesi istenmişti.
Ayrıca KHK’lıların pasaportlarının iptal edilmesine yönelik düzenleme de AYM tarafından iptal edildi. AYM’nin yeni kararlarının daha adil bir denetleme sürecine sebep olması umut ediliyor. Bunun yanında geçmiş dönemde yaşanan mağduriyetler hakkında gerekli adımların atılmaması durumunda kararların sahiciliği tartışmalı hale gelecek!