AYM’de Seçim Süreci Başladı

Anayasa Mahkemesi Seçim Tüzüğü'ne göre başkanlık için seçim süreci başladı. İçtüzüğe göre, görev süresi dolmasına iki ay kala mevcut başkanın belirleyeceği günde, üyeler AYM’in yeni başkanını seçecek.

Anayasa Mahkemesi’nin içtüzüğüne göre, seçimlerin başkanın görevinin sona ereceği tarihten önceki iki ay içinde, yine başkanın belirleyeceği tarihte gündeme alınması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç 13 Mart 2015’te emekli olacağı için AYM’de başkanlık için seçim süreci bugün itibariyle başlamış oldu.

Anayasa Mahkemesi Başkanı seçimin yapılacağı yeri, günü ve saati en az yedi gün önce üyelere yazılı olarak bildirecek. Seçim işlerini yine başkan yürütecek. Yeni başkan Genel Kurul’un 17 üyesi arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 9 oyla dört yıl için seçilecek. İçtüzüğe göre süresi biten başkan emekli olmadığı takdirde yeniden seçilebiliyor.

Seçimler nasıl yapılacak?

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın seçim gününü belirlemesinin ardından, üyelerin ayrı ayrı adlarının yazdığı ve mahkemenin mührü ile damgalanmış, aynı büyüklükteki oy pusulaları, bir zarf içinde üyelere dağıtılacak. Üyeler de kendisine ya da belirlemiş olduğu adaya oy kullanabilecek.

Oyların sayımı

Yüksek mahkemede oyların sayımı ve dökümünde görevlendirilmek üzere en kıdemsiz üç üyeden oluşan bir 'Sayım Kurulu' oluşturuluyor. Sayım Kurulu öncelikle oy pusulalarının oylamaya katılan üye sayısına eşit olup olmadığını kontrol edecek. Kurul, oyların sayımı ve dökümünü yaptıktan sonra sonuçla ilgili tutanak düzenleyecek. Sayım ve döküm sonuçlarına göre başkan seçilemezse oylama, başkan tarafından belirlenecek başka bir güne bırakılacak. Seçim tamamlanması halinde ise sonuç seçilenlere yazı ile bildirilecek ve Resmî Gazete’de yayımlanacak.

Başvurular karara bağlanacak

Anayasa Mahkemesi kaynakları başkanlık seçiminin erken tamamlanması halinde Haşim Kılıç’ın 10 Şubat'ta başkanlıktan ayrılabileceğini konuşuyor. İçtüzüğe göre de yeni başkanın seçilmesi halinde eski başkan görev süresinin bitmesine bir ay kala ayrılabiliyor.

Al Jazeera’ye bilgi veren üyeler, 10 Şubat 2015 tarihine kadar önemli başvuruların karara bağlanacağını söyledi. Yüksek mahkemenin sulh ceza mahkemeleriyle ilgili başvuruları, Dershane Yasası ve MİT Yasası'nın iptal istemini 10 Şubat'a kadar karara bağlaması bekleniyor. 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu