Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, başkent Canberra’da yaptığı açıklamada, Avustralya’ya teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanarak Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinde tutulan mültecilerin ABD’ye gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.
“Bu Tek Seferlik Bir Anlaşma”
AA’da yer alan habere göre, anlaşmayı Federal Göç Bakanı Peter Dutton ile duyuran Turnbull, ABD ile yapılan anlaşmanın “tek seferlik” olduğunu ifade ederek “Amerikalı yetkililer birkaç gün içinde Avustralya’ya gelerek süreci başlatacaklar. Bu tek seferlik bir anlaşma ve tekrarı olmayacak.” dedi.
Varılan anlaşmanın detayları hakkında bilgi vermeyen Turnbull, önceliğin durumları acil olan ailelere verileceğini belirtmekle yetindi.
Muhalefet Anlaşmayı Memnuniyetle Karşıladı
Muhalefetteki İşçi Partisi’nin genel başkanı Bill Shorten, yaptığı açıklamada, kendilerine henüz brifing verilmediğini ancak anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü Sarah Hanson-Young da sosyal medya hesabından, “Avustralya bu mültecileri 3 yıldır siyâsî rehine olarak tutuyor. Onlar yeterince acı çekti. Tüm erkek, kadın ve çocuklar güvenli bir yere yerleşmeyi hak ediyor.” paylaşımında bulundu.
“Geride Kalan Masum İnsanlara Ne Olacak?”
Öte yandan, Avustralya İnsan Hakları Kanun Merkezi Direktörü Avukat Daniel Webb, yazılı açıklamasında anlaşmayı “doğru yönde atılan bir adım” olarak nitelendirdi.
Anlaşmanın ayrıntılarını bilmediklerini belirten Webb, “Asıl soru anlaşmadan kimlerin yaralanacağı ve geride kalan masum insanlara ne olacağıdır.” ifadesini kullandı.
Manus ve Nauru’da kalanların tamamının güvenli bir yere nakledildiğinde konunun kapanacağını kaydeden Webb, “Hükümet nihayet Manus ve Nauru’nun bir çıkmaz olduğunu kabullendi.” değerlendirmesinde bulundu.
Avustralya’nın Nauru ve Manus Gözaltı Merkezleri
Avustralya hükümeti, ülkeye teknelerle ulaşmayı başardıktan sonra yakalanan mültecileri Papua Yeni Gine’de bulunan Manus Adası ile Pasifik ülkesi Nauru’da kurduğu gözaltı merkezlerinde tutuyor. Yaklaşık 3 yıldır merkezlerde tutulan mültecilerin hiçbir zaman Avustralya’ya alınmayacaklarını her fırsatta ilan eden Avustralyalı yetkililer, uzun zamandır üçüncü bir ülkeye nakil üzerinde çalışmalar yürütüyordu.
Son verilere göre, mülteci hakkı elde eden 941 kişi Manus’ta, 675 kişi ise Nauru’da kalıyor. Merkezlerde tutulan 500 kişinin ise durumu henüz belirsiz.
Ülke içinde ve dışında sert eleştirilere hedef olan gözaltı merkezleri hakkında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) mültecilerin derhal insânî koşulların sağlandığı bir yere götürülmesi çağrısında bulunmuştu.
Federal hükümetin en fazla eleştirildiği politikaları arasında yer alan söz konusu merkezler, saldırı, taciz, tecavüz ve intihar vakalarıyla gündemden düşmüyor.
Başbakan Turnbull yönetimindeki koalisyon hükümeti, merkezlerde kalanların ömür boyu Avustralya’ya girmelerini engelleyecek vize yasağı tasarısı hazırlamış ve tasarıyı hafta içinde çoğunlukta bulunduğu mecliste onaylatmıştı. Tasarının kanunlaşabilmesi için senatodan da onay alması gerekiyor.