İngiltere’deki Coventry Üniversitesi’nin Güven, Barış ve Sosyal İlişki Merkezi öncülüğünde, “Akdeniz Göç Krizi Aydınlatılıyor (Medmig)” adlı raporu kaleme alan Prof. Dr. Heaven Crawley, yarın açıklanacak rapora ilişkin İngiltere basınına konuştu.
AA’da yer alan habere göre, Avrupalı siyasileri, hükümetlerin pozisyonlarını korumak üzere mülteci krizinin gerçekliğini ahlaksızca göz ardı etmekle suçlayan Crawley, etkili alternatiflerin AB genelindeki liderlerin siyasi arzuları altında ezildiğini vurgulayarak, “Sorun, göçmenliğin etrafında dev bir siyasi gündem olması.” dedi.
“Avrupa’daki İnsanlar, Olması Gerektiği Şekilde Entegre Edilemiyor”
Sâdece Yunanistan’da 60 bin mültecinin bulunduğuna dikkat çekerek, mülteci krizine çözüm çerçevesinde İngiltere’nin yetersizliğini eleştiren Crawley, bunun kendisini dehşete düşürdüğünü vurguladı.
Prof. Dr. Crawley, “Mülteci akınının nedenine hâlen değinilmedi. İnsan kaçakçılarına hâlen değinilmedi. Ölümler artıyor. Avrupa’daki insanlar, olması gerektiği şekilde entegre edilemiyor. Krize verilen yanıt tam bir fiyasko oldu.” diye konuştu.
“AB Politikası Kaçakçılığı Bozmaktan Çok İşletiyor”
Coventry Üniversitesi’nin liderliğinde, İngiltere’deki Oxford ve Birmingham üniversiteleri, Yunanistan, İtalya, Malta’daki bazı kurumlar ile Türkiye’deki Yaşar Üniversitesi’nin işbirliğiyle hazırlanan rapora ilişkin konuşan Oxford Üniversitesi Göçmen, Politika ve Toplum Merkezi’nden Dr. Franck Düvell de “AB’li siyasiler ve karar vericiler, insan kaçakçıları ile ‘savaşta’ olduklarını ve ‘kaçakçıların iş modellerini bozma’ niyetlerini defalarca bildirdi. Yaptığımız araştırmadan elde edilen delil, AB politikasının, kaçakçılığı bozmaktan çok işlettiğini ortaya koyuyor. Sınırların kapatılması, ülkelerinden ayrılamayan veya güvenliğin sağlanabileceği ülkelere gidebilecekler için tek fırsat hâline gelen, kaçakçıların kullanımı talebini arttırdığını gösteriyor.” dedi.
Can Kaybı Rekor Seviyede!
Birleşmiş Milletler (BM), geçen hafta yaptığı açıklamada, deniz yoluyla Avrupa’ya geçmeye çalışırken hayatını kaybeden mülteci sayısının 2016’da rekor düzeye ulaşarak 3 bin 800’ü geçtiğini duyurmuştu.
BM rakamlarına göre, geçen yıl Akdeniz’de 3 bin 771 mülteci yaşamını yitirmişti ve yıl sonuna bir süre daha kalmasına rağmen 2016 yılı, mülteci ölümlerinin en yüksek düzeyde yaşandığı yıl oldu.
Geçtiğimiz yıl Akdeniz’den Avrupa sahillerine 1 milyon 15 bin 78 mülteci ulaşırken, 2016’da ise bu rakam şimdiye kadar 327 bin 800’de kaldı.
BM, 2015’te her 269 mülteciden birinin Akdeniz’de hayatını kaybetmesine rağmen, bu yıl bu oranın 3 kat artarak her 88 mülteciden birinin yaşamını yitirdiğini, bu durumun endişe verici olduğunu bildirmişti.