Avrupa Çevre Ajansı (EEA) yayımladığı 2016 raporunda, Avrupa’da her yıl hava kirliliğine bağlı nedenlerle 467 bin insanın genç yaşta hayatını kaybettiğini açıkladı.
AA’da yer alan habere göre, raporda, araç egzozlarından çıkan nitrojen dioksite bağlı olarak 71 bin, solunum yolları rahatsızlıklarına neden olan zemin seviyesinde ozon (O3) yoğunlaşması nedeniyle de 17 bin insanın hayatını kaybettiği açıklandı.
EEA, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi elektrik üretiminde daha çok kömür kullanan ülkelerin, daha yüksek ölümcül solunum yolu hastalıklarına neden olan parçacıklı madde PM 2.5 oranına sahip olduğunu belirtti.
Hava kirliliğine yol açan bir diğer parçacık olan PM 10 oranlarının Avrupa’da 2000-2014 arasında yüzde 75 oranında düştüğünün hatırlatıldığı raporda, PM 2.5 oranında da düşüş olduğu bildirildi.
Kentsel alanlarda yaşayanların daha fazla PM 2.5’a maruz kaldıkları biliniyor.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, 2013’te 430 binden fazla kişinin PM 2.5’un yol açtığı kalp rahatsızlıkları, astım, akciğer kanseri gibi hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.