"Avrupa’da Yabancı Düşmanlığını Destekleyen Partiler Var"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa’da yabancı düşmanlığını destekleyen siyasi partilerin olduğunu belirterek, desteğin giderek arttığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’da yabancı düşmanlığının ve bunu destekleyen siyasi partilerin olduğunu belirterek, "Bu partilere olan destek giderek artıyor. Bu partilere artan desteği gören merkez partilerde bile zemin kayması var ki en tehlikelisi bu. Ama böylesi bir dönemde çok güçlü bir şekilde ayakta durmamız lazım" dedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de ITB Fuarı'nı ziyaret ettikten sonra Frankfurt’a geçen Bakan Çavuşoğlu, Intercontinental Otel'de "Türk Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Buluşma" toplantısına katıldı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Türkiye'nin Mainz Başkonsolosu Arif Eser Torun, AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül'ün de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin önem verdiği ülkelerle yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizması kurduklarını ve böylece ikili ilişkilerin daha da üst seviyeye yükseltildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, dış politikanın diğer temel unsurunun komşularla iyi ilişkiler kurulması olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vizelerin kaldırılması lazım. Bugüne kadar 70’den fazla ülkeyle vizeleri kaldırdık. Ama şimdi yeni uygulamalarımızla özellikle ‘e-vize’ uygulamasıyla da yüzden fazla ülkenin, sanırım 104 veya 105 ülkenin vatandaşları ‘e-vize’ alarak ülkemize gelebiliyorlar. Bu şekilde vatandaşların seyahatinin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Tabi ki kendi vatandaşlarımızın da kolay seyahat edebilmesi için vizeyi kaldırmayan ülkelere yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Schengen ülkelerine inşallah yaklaşık 3 sene içinde vatandaşlarımız vizesiz bir şekilde seyahat edebilecek.  AB ile bunun sürecini başlattık. Anlaşmayı imzaladık. Anlaşmalar meclislerimiz tarafından onaylandı, Avrupa Parlamentosu ve TBMM tarafından. Yürürlüğe girdi ve çalışmalar devam ediyor ve bu süreci kısaltmak için yoğun çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

"AB’nin ve değerlerinin önemini çok iyi biliyoruz"

Uluslararası örgütlerde de aktif olmak istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, AB üyeliği için ne kadar çok çaba sarf edildiğinin bilindiğini aktardı.

"Zorlansak da bu yoldan vazgeçmedik. AB’nin ve değerlerinin önemini çok iyi biliyoruz. Siyasi zorluklar var" diyen Çavuşoğlu, şunları aktardı: 

"Ama teknik konularda bir sıkıntımız yok. Her teknik konuyu Avrupa ve AB ile müzakere edebiliriz ve üzerimize düşen görevi de rahatlıkla, hiç gocunmadan yapabiliriz. Bugün hangi fasıl olursa olsun, üzerinde birçok siyasi engeller var biliyorsunuz, ya da siyasi engeller olan fasıllar var. Hepsini rahatlıkla aşabiliriz. Yeter ki önümüzdeki siyasi engeller kaldırılsın." 

e-Kolonsolosluk dahil bir çok uygulamayla yurt dışında yaşayan vatandaşlara hizmetin en iyisini vermeye çalıştıklarını anlatan Çavuşoğlu, bu anlamda vatandaşlardan gelen talepleri de dikkate alacaklarını ve "Memleketim Portalı" isimli yeni bir uygulamaya ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

"Türkiye'nin yönetiminde siz de söz sahibi olun"

Çavuşoğlu, Avrupa’da vatandaşların oy kullanmasının çok önemli bir hak olduğunu ancak oy kullanma konusunda atılan adımların yeterli olmadığını belirtti. Vatandaşların daha elverişli şartlarda ve daha fazla seçim merkezlerinde oy kullanmak istediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle randevu sisteminden dolayı istediğimiz katılımı göremedik, ancak 7 Haziran'daki seçimlerde sizden ciddi bir katılım bekliyoruz ki yıllardır sizlerin arzusuydu ve biz de bu arzunuzu gerçekleştirdik. Türkiye’deki seçimlerde oy verin ki Türkiye'nin yönetiminde sizde söz sahibi olun. Biz biliyoruz ki yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Ama şimdi söz sahibisiniz hangi partiye oy verecekseniz verin ama mutlaka oy kullanın ve insanları teşvik edin oy kullanmaya."

Avrupa'dan milletvekili aday adaylarının da olduğunu ve bunların sayısının giderek artacağını hatırlatan Çavuşoğlu, "Sizleri doğrudan temsil eden arkadaşlarımız da TBMM’de olacak. Çünkü sizler, Türkiye ile bağınızı koparmıyorsunuz ve Türkiye’de de temsil etmek istiyorsunuz. Esasen bizim sizden beklentimiz bu. Bir taraftan Türkiye ile bağınızı koparmayacaksınız ama diğer yandan da yaşadığınız ülkelere iyi entegre olacaksınız. Bu birbiriyle çelişmiyor. Tam tersi birbirini tamamlıyor" şeklinde konuştu.

Avrupa'daki ırkçı hareketler

Çavuşoğlu, son zamanlarda Avrupa'da ırkçı hareketlerin yoğunlaştığına ve merkez partilerde taban kayması olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Avrupa halklarının, Avrupa’daki göçmenlerin, Müslümanlar'ın veya başka farklı dinden, farklı etnik gruptan olanların karşılaştıkları zorlukları görüyoruz. Artan ırkçılık var, yabancı düşmanlığı var, göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı var, antisemitizm var ve bunu destekleyen partiler var. Bu partilere olan destek giderek artıyor. Bu partilere artan desteği gören merkez partilerde bile zemin kayması var ki en tehlikelisi bu. Ama böylesi bir dönemde çok güçlü bir şekilde ayakta durmamız lazım. PEGIDA gibi İslam karşıtı, Türk karşıtı toplantılara karşı sizlerin de sesinizi hiç korkmadan yükseltmeniz lazım. Çünkü sizler, bu ülkenin de bir unsurusunuz ve ana unsurusunuz. Burada sığıntı değilsiniz. Bu ülkeye geldiğiniz günlerden bu yana bu ülkenin kalkınmasına ve restore edilmesine herkesten daha fazla katkı sağladınız. Bu yüzden bu ülkenin ana unsuru olarak sizler de önünüze çıkan engeller karşısında güçlü bir şekilde sesisiniz yükseltmelisiniz."

Avusturya'da çıkarılan İslam Yasası

Avrupa'daki ırkçı akımlara karşı tedbir alınamaması durumunda Avrupa'yı bekleyen iki tehlikenin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, "Avrupa haklarını bekleyen çok büyük tehlikeler var ve Avrupa haklarını tehdit eden iki unsur var. Birincisi yabancı savaşçılar dahil şiddet, ikincisi artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve her türlü fobialar. İkisi de birbirinden tehlikeli, ikisi de birbirinden besleniyor ve ikisi de birbirini tetikliyor. İkisiyle de mücadele çok güçlü olmalıyız, demokratik haklarınızı ararken de çekingen davranmanıza gerek yok" dedi.

Kısa süre önce Avusturya'da kabul edilen İslam yasasına değinen Çavuşoğlu, yasanın bugünün gerçekleriyle uyuşmadığını dile getirdi. Çavuşoğlu, din adamlarının Türkiye ile işbirliği içerisinde ortaklaşa eğitilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı