İngiltere’nin başkenti Londra’da, sığınmacılara destek yürüyüşü düzenlendi.
Kentin Hyde Park Corner mevkisinden Parlamento Meydanı’na uzanan 3 kilometrelik güzergahta yürüyen on binlerce kişi, sığınmacılarla dayanışmayı ifade eden pankart ve dövizler taşıdı.
Suriye Dayanışma Platformu, Sığınmacı Konseyi, Savaşı Durdur Platformu, Göçmen Hakları Ağı ve Avaaz gibi sivil toplum kuruluşlarının örgütlenmesinde rol aldığı yürüyüşe Uluslararası Af Örgütü de destek verdi.
"20 bin mi? Şaka mı yapıyorsun?”
“Cameron dışarı, sığınmacılar içeri” sloganı atan göstericiler, “20 bin mi? Şaka mı yapıyorsun?”, “Muhafazakarlar dışarı, sığınmacılar içeri,” “Sığınmacıların hayatı önemlidir,” “İnsan, doğduğu yerden dolayı cezalandırılmamalı” gibi sloganların yer aldığı döviz ve pankartlar taşıdı.
Yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan İngiltere Başbakanlık ofisinin önünde bir süre bekleyen göstericiler, buradan Parlamento Meydanı'na geçti.
Corbyn'den "kalpleri ve zihinleri açma" çağrısı
Parlamento Meydanı'nda göstericilere, İşçi Partisi liderliği yarışında bugün zaferini ilan eden Jeremy Corbyn de katıldı. Hükümetin sığınmacı politikasını eleştiren Corbyn, coşkuyla karşılandığı alanda kurulan platformda göstericilere hitap etti.
"Amacımız bu dünyanın sorunlarına barışçıl çözümler bulmak" ifadesini kullanan Corbyn, "Hepimiz aynı gezegen üzerinde yaşayan insanlarız. Bugün burada Parlamento Meydanı'nda, sıradan ve iyi insanlar olarak ayağa kalkıyor ve hükümetlere 'İnsanlara yardım konusunda sorumluluklarını hatırla' diyoruz" şeklinde konuştu.
Corbyn, hükümetlere "muhtaç duruma düşmüş, çaresiz, yaşamak için güvenli bir yer arayan insanlara kalplerini ve zihinlerini açma" çağrısı yaptı.
İspanya'da "sığınmacılara kapıları açın" çağrısı
İspanya'da da siyasi partilerin, işçi sendikalarının ve çok sayıda sivil toplum örgütünün katılımıyla "Dayanışma içinde bir Avrupa için. Sığınmacılar hoşgeldiniz" temalı gösteriler düzenlendi.
Madrid, Barcelona, Sevilla, Murcia, Huelva'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kentte, AB ile İspanyol Hükümetine "sığınmacılara kapıları açın" çağrısında bulunuldu.
İnsanlığın, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en kötü krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken göstericiler, sığınmacıların çıktığı ve transit geçiş yaptığı ülkelere insani yardım sağlamasını, ülkelerindeki savaştan kaçanlara sığınma hakkı verilmesini istedi.
Gösterilerde "Sığınmacılar hoşgeldiniz", "Sığınma hakkı için savaşlara hayır", "İnsan olmak yasa dışı olamaz", "Hepimiz Suriyeli ya da Eritreli olabiliriz", "Akdeniz kardeşlik toprağı mı yoksa yoksulların mezarlığı mı", "İslamafobi'ye hayır" yazılı pankartlar taşındı.
Viyana'da 5 bin kişi yürüdü
Avusturya'nın başkenti Viyana'da ise sivil toplum örgütü üyeleri, "Mülteciler İçin Avrupa Eylem Günü" nedeniyle Christian Broda Platz Meydanı'nda toplanarak sığınmacılara destek mitingi düzenledi.
Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde, sığınmacılara kapıların açılması ve mülteci kamplarındaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi istendi. Avrupa'ya kaçan sığınmacıların yollarda ya hayatlarını kaybettikleri ya da güvenlik görevlileri tarafından kötü muameleye maruz kaldıkları hatırlatılan konuşmalarda, "Sığınmacılar insandır. Hiçbir insan yasa dışı değildir. Sınırları sığınmacılara açın" ifadeleri kullanıldı.
Budapeşte'de miting
Budapeşte'deki Keleti (Doğu) Garı önünde sığınmacılara destek için düzenlenen mitinge yüzlerce kişi katıldı. Mitingte konuşan bir aktivist, Macar hükümetinden hiçbir sığınmacının Sırbistan'a geri yollanmamasını talep ederek, ''Hiç kimse yasa dışı değil, hepimiz eşitiz. Sivil toplum temsilcileri olarak sığınmacılardan, başka kültür ve dinlerden korkmadığımız gibi devletten de korkmadığımızı belirtmek istiyorum.' dedi.
Katılımcıların, ''İsa da sığınmacıydı'', "Sığınmacılar hoş geldiniz", "Ayrımcılığa hayır" pankartları taşıdıkları görüldü.
Sivil toplum kuruluşlarının sığınmacı krizine dikkati çekmek amacıyla yaptığı gösteri mitingin ardından sona erdi.
Kopenhag'da 30 bin kişilik yürüyüş
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, "Refugees Welcome" (Mülteciler Hoşgeldiniz) grubu ve Venligboerne'nin (Dost şehirliler) sosyal medya üzerinden organize ettiği eyleme en az 30 bin kişi katıldı.
Danimarka'nın sağcı Liberal Venstre hükümetini protesto eden kalabalık, özellikle Yabancılar ve Uyum Bakanı İnger Stöjbjerg ve Başbakan Lars Lökke Ramussen'in aleyhinde tezahüratlarda bulundu, aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'ni yuhaladı.
İnger Stöjbjerg'in geçtiğimiz günlerde Danimarka'nın "daha fazla sığınmacı barındıramayacağı" açıklamasına eylemciler ''Stöjbjerg'in kafasında yer çok'' pankartıyla yanıt verdi.
Eyleme çok sayıda siyasetçi, bilim adamı, sanatçı, insan hakları savunucuları, sivil toplum örgütü temsilcileri katılırken, Danimarka'da yaşayan Müslümanlar da destek verdi. Gösteride, üzerinde, ''Mülteciler hoşgeldiniz'', ''Dublin sözleşmesini indirin'', ''Hiç kimse kaçak değildir'', ''Avrupa'nın mültecilerle olan savaşını durdurun'' yazılı pankart ve dövizler taşındı.
Sığınmacı dostu ve Liberal Venstre hükümeti karşıtı eylemler, sadece Kopenhag'da değil ülkenin diğer büyük şehirleri Odense ve Aalborg'un yanı sıra Almanya sınırında bulunan Padborg şehrinde de düzenlendi.
Kraliyet polisinden yapılan açıklamada, Danimarka genelinde düzenlenen eylemlerde, toplam 34 bin kişinin sokaklarda olduğu belirtildi.
Kaynak: AA