Avrupa basını gösterilerin Putin için gerçekten sonun başlangıcı olup olmayacağını tartışıyor.
Sol liberal İngiliz gazetesi The Observer, Bu adam "yalnız savaşçı" değil ifadelerini kullanarak şu yorumda bulunuyor.
“Göstericilerin heyecanı ve öfkesi Putin'i düşünmeye sevk etmeli… İvedi bir dönüşüm ihtiyacının Rusya'nın hiçbir şey yapmamaya eğiliminin önüne geçmesi halinde, bir devrim yaşanacağını tarihten biliyoruz. ... Protestolar ve onları kaba kuvvetle bastırma çabası, Rus toplumunu kutuplaştırmaya devam edecektir. Toplumun bütünlüğü zaten devletin kronik başarısızlıkları ve ekonomiyi kötü yönetmesi yüzünden zedelenmişti. Eylüldeki seçimlerde, seçim yolsuzluğunun kaçınılmaz olması baskıyı daha da artıracak. Rusya'nın parçalanmamak için temel reformlara ihtiyacı var. Navalnıy tek bir birey değil. O artık susturulması mümkün olmayan bir toplumsal hareket. Rusya'nın iyiliği için Putin'in kendi döneminin bittiği anlaması gerekiyor.”
İtalyan liberal La Stampa’nın Moskova muhabiri Anna Zafesova: Navalnıy, Putin'i kendi silahıyla vurdu.
“Rus ekonomist Sergey Guriev'in sözlerine kulak verecek olursak, 20 yıldır devam eden Putin dönemine, 'bilgi akışında otoritarizm' damgasını vurdu. Patenti Vladimir Putin'de olan bir sistem belki de. ... Memnuniyetsizliğe tahammülü olmayan, bu duyguyu kamu algısından uzaklaştırmayı başaran bir sistem bu. Aynı zamanda propagandası yapıldığı gibi çoğunluğun memnun olmadığı bir sistem değil. Böyle bir sistemle ancak sanal gerçekliğini sorgulayarak mücadele edilir. Aleksey Navalnıy bu yüzden alternatif haberciliğin direnişi başlatan kişi oldu. Sanal dünyada aldığı milyonlarca, yüz milyonlarca 'like' Putinizmin monolitik imajını eritti.”
Hollandalı liberal De Volkskrant, temkinli olmakla beraber protestoların umut verdiğini söylüyor:
“Göstericilerin coşkusu, Navalnıy'ın tutuklanmasından sonra bile Rus muhalefeti için hala umut olduğunun işareti. ... Bu hareket son yılların en büyük hareketiydi, ancak göstericilerin sayılarla ilgili endişeleri var: Moskova'daki gösterinin ardından yorgun düşen bir kadın, 'Navalnıy'ın belgeselini 60 milyon kişi izledi. Nerede bu insanlar?' diyordu. ... Navalnıy'ın ekibi hemen önümüzdeki cumartesi için yeni bir gösteri çağrısı yaptı. Ama muhalefetin, Kremlin'i daha fazla etkileyebilmesi için, cumartesi günü genel olarak susmaya karar vermiş bir grubun, göstericilerin anne ve babalarının da desteğine ihtiyacı var.”
Polonyalı liberal muhafazakar çizgideki Rzeczpospolita'ya göre Navalnıy'ın önünde daha çok iş var:
“Protestoların coğrafi dağılımı, Putin'in bu yılki parlamento seçimlerinin (9 Eylül) ardından ciddi sorunlar yaşayacağını gösteriyor. Hele ki geçtiğimiz yıllardaki gibi bir seçim yapılırsa. Navalnıy, hapiste de olsa hızla bugüne dek değinmediği birçok konuyu ele almak zorunda. Onu destekleyenler var, ama 140 milyon nüfuslu bir ülkede, sayıları binlerle ifade edilen bu destekçilerin ötesinde siyasi bir tabanı bulunmuyor. Cumartesi günü yaşananlar, Rusya'da her halükarda ayağa kalkmaya hazır insanların varlığını göstermiş oldu.”
Rusya’nın resmi haber ajansı Ria Nowosti, protestoları mümkün kılan sosyal ağlara öfkeli:
“Rusya, kendi topraklarında medya platformlarının özgürce çalışmalarına, devlete karşı propaganda yapmalarına ve suç işlemeye yönelik çağrıları engellemeye çalışmadıkları gibi bir de desteklemelerine izin veremez. Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok ve bundan sonra gelecek olanlar, Rus yasalarına kayıtsız şartsız uymak zorunda. Önemli olan 'silme taleplerini' yerine getirmek değil. Bu şirketler Rus yasalarını ihlal etmek isteyenlerin maşası olmamak için çaba sarf etmeli. 'Facebook Rusya'nın Varşova ve Riga'daki merkezlerde, Ukrayna vatandaşları tarafından yönetiliyor olması inanılır gibi değil ve kabul edilemez.”