Avrupa Medyasında Koronoyla Mücadelede İsveç Modeli Tartışması Sürüyor

İsveç tüm tartışmalara karşın Korona'nın kontrol edilmesi için daha katı önlemler almaya hala yanaşmıyor. Sınırlar ve ilkokullar hala açık, sokağa çıkma kısıtlaması yok. Fakat yaşlılar yurtlarının ziyaret edilmesi yasak.

Avrupa Medyası İsveç'in bu tutumunu tartışıyor:

MLADÁ FRONTA DNES (Çek Cumhuriyeti)

Tuhaf bir reality show ve deney fareleri

1974'ten beri İsveç'te yaşayan Çek yazar Kateřina Janouchová, Mladá fronta Dnes'te yayımlanan yazısında İsveç'in stratejiysiyle ilgili endişelerini dile getiriyor:

“Dünyanın en büyük deneyinin denekleriyiz. Hiç kimse bu deneyin nasıl biteceğini bilmiyor. Ülke iki cepheye ayrıldı. Anketler baş enfeksiyon uzmanımız Anders Tegnell'e duyduğumuz güvenin her geçen gün arttığını gösteriyor. Kişilik kültü onu milletin babası yaptı. İnsanlar resmini vücutlarına dövme yaptırıyor. Muhalifleri ise ona insanları büyük bir soğukkanlılıkla ölüme gönderen [Nazi doktor Mengele'ye gönderme yaparak] 'Dr. Tengele' diyor. Ben ise birçok başka insan gibi maske takıyorum, ellerimi iyice yıkıyorum, İsveç'in normallerinden daha fazla sosyal mesafe koyuyorum ve hastalanmayayım diye dua ediyorum. İsveç'in seçtiği gevşek yolun yeterince koruyucu kıyafetimiz olmamasıyla bağlantısını ise kimse yüksek sesle dile getirmiyor.”

CONTREPOINTS (Fransa)

Yanlış yolu seçen İsveç değil

Küreselleşme ve bireysel özgürlük savunucusu İsveçli yazar Johan Norberg Contrepoint'teki yazısında, Stockholm'un stratejisinin sonuçta faydalı bir karşı örnek oluşturacağını söylüyor:

“Bir dahaki sefere daha hazırlıklı olmak için, neyin ne kadar iyi işlediğini anlamak için, farklı çözümlere ihtiyacımız var. Deneylere ihtiyacımız var. Öte yandan deneme yanılma yöntemiyle ilerleyen İsveç değil, diğer ülkeler. Daha önce dünyamızda toplumlar ve ekonomiler böylesine durma noktasına hiç gelmemişti. Alınan radikal önlemlerin bütün etkilerini görmemiz çok uzun sürecek. Bence herkes, ama öncelikle agresif bir yaklaşım seçenler, İsveç'in başka bir yol seçmiş olmasına sevinmeliler.”

DELFI (Litvanya)

İsveç ve özgünlüğü

İdari bilimler uzmanı Arvydas Guogis, Delfi için kalem aldığı yazıda, İsveç'in kendi yolundan gitmesinin nedenlerini açıklıyor:

“İsveç'in Covid-19 krizine yaklaşımını, ülkenin özgünlüğünü ve kimliğini muhafaza etmeye yönelik bir ihtiyaçla açıklamak mümkün. İsveç'te hiç kimsenin bir değerine vasilik yapma hakkı yoktur. İzlenen politikanın doğru olup olmadığını gelecekte göreceğiz. Ancak şunun da altını çizmekte fayda var: İsveç eskiden özgünlüğünü korumak istediğinde başarılı olurdu. ... Küreselleşmenin son yıllarının İsveç'in düşünce yapısını ve siyaset yapma alışkanlıklarını etkilemediğini iddia etmek zor. ... Ama İsveç eski güçlü devlet aygıtını en önemli özellikleriyle korumayı başardı.”

ZIARE (Romanya)

İsveç'in seçtiği yol bizim için lüks

Ziare başka ülkelerin İsveç örneğini neden takip edemeyeceğini açıklıyor:

“İsveç'in teorisinin temelinde, koruyucu önlemlerle kendimizi korumaya çalıştıkça virüsün daha da aktifleştiği ve agresifleştiği düşüncesi yatıyor. Bu hastalığı önlemeye çalıştıkça, tehlikeyle yüzleşip, mücadele edip, onu yenmek yerine, kendi bağışıklığımızı zayıflatıyoruz. Oysa bu şekilde bir mücadele bağışıklığımızı güçlendirir. ... Nasıl ki bu derdin bir devası aşıysa, bir başka devası da hastalığa yakalanmaktır. Hatta [İsveç'inki] gibi iyileşeceğimizi garanti eden mükemmel bir sağlık sistemimiz olsa hastalanıp kurtulmak bile kabul edilebilir bir opsiyon olabilir.”

Medya Haberleri

Sky News, Siyonist taraftarların ırkçı sloganlarını içeren görüntüleri sildi
100'den fazla çalışanı: BBC, Gazze haberlerinde İsrail yanlısı yayın yapıyor
Türkiye'de alkol reklamı yasak ama Türkiye tanıtımında serbest!
İletişim Başkanı Altun: İsrail'in yalanları tek tek ifşa ediliyor
Netflix Filistin'e ait 30 filmi yayından kaldırdı