Avrupa Birliğinden İrana Petrol Ambargosu Kararı

AB, İran'a 1 Temmuz'dan itibaren ambargo uygulama kararı aldı.

AB ülkeleri, nükleer programı ile ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosu ile nükleer programının finansmanının engellenmesi amacıyla Merkez Bankasına yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşmaya vardı.

Diplomatik bir kaynak, Brüksel'deki AB ülkeleri büyükelçiler toplantısında İran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda ilk anlaşmasına varıldığını belirterek, bu kararın AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı sırasında gün içinde resmen yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İran'ın nükleer programına karşı bir petrol ambargosunu görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda, ABD'nin 31 Aralık'ta İran için getirdiği yaptırımların bir benzeri gündemde.

İran'ın nükleer programına karşı Avrupa Birliği daha önce de bu ülkeye bir dizi yaptırım kararı almıştı.

İran'ın Avrupa'ya ihracatının yüzde 90'ının petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor. Avrupa, İran'ın Çin'den sonra ikinci büyük müşterisi.

MERKEZ BANKASI DA MERCEK ALTINDA

AB dışişleri bakanlarının gündeminde başka önlemler de yer alıyor. Bunlar arasında İran Merkez Bankası ve İran hükümeti ile altın ticaretinin de yasaklanması bulunuyor.

Yaptırımların ise yürürlüğe aşamalı olarak girmesi bekleniyor. Başta Yunanistan olmak üzere ekonomik krizle boğuşan Güney Avrupa ülkelerinin pek çoğu, petrolde İran'a bağımlı. Bu ülkeler, yeni tedarikçiler bulana kadar mevcut kontratları çerçevesinde bir süre daha petrol alabilmek istiyor. Bu süre için 1 Temmuz tarihi öne çıkıyor.

İRAN HÜRMÜZ BOĞAZI'NI KAPATABİLİR

İran yaptırımlara misilleme olarak Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığı için kilit önemdeki Hürmüz Boğazı'nı kapama tehdidinde bulunmuştu. Dünya petrolünün yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan taşınıyor.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Cuma günü yaptırımlara rağmen Avrupa ülkelerinin diplomasiye açık olduğunu söylemişti.

Avrupa Birliği'nin petrol almama kararının İran'ı çökertmese de ekonomisine zarar verebileceği belirtiliyor.

İran, petrolünün büyük kısmını Asya'ya satıyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Asya ülkelerini İran'dan petrol alımını azaltmaya ikna etmeye çalışıyor.

Nükleer silah peşinde olduğu iddiasını reddeden İran, sorunun yaptırımlarla değil, müzakerelerle çözülebileceğini söylüyordu.

Bu arada Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Amerikan uçak gemisi Abraham Lincoln, İngiliz donanmasından bir firkateyn ve bir Fransız savaş gemisinin dün hiçbir sorun yaşamadan Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Körfez'e girdiğini duyurdu. 

BBC Tahran muhabiri James Reynolds, petrolün İran'ın en önemli gelir kaynağı olduğuna ve İran hükümetini ayakta tuttuğuna dikkat çekiyor. Muhabir, Avrupa Birliği'nin petrol almama kararının İran'ı çökertmese de ekonomisine zarar verebileceğini söylüyor.

İran Haberleri

İran'da aktivist Sanjari rejimi protesto için intihar etti
İşgal rejimi, İran'daki askeri hedefleri vurduğunu duyurdu
İşgalci İsrail'in saldırılarında 2 İran askeri öldü
İşgalci İsrail İran'da askeri hedeflere saldırdı
"İsrail İran'ın nükleer tesislerine saldırmayacak"