Av. Sarıhanın Zaman Aşımı İki Yüzlülüğü

Av. Şenal Sarıhan’ın, Sivas davasında “Katiller aklandı. Sivas zamana yenildi” diye yaygara koparması tam bir ikiyüzlülük.

Daha 1 ay önce, 233 bombalama eylemi ve 78 kişinin katledilmesi olayının sorumlusu Dev-Yol sanıklarının yargılandığı davanın zamanaşımından düşmesi için çabalayan ve ‘zamanaşımı’ kararı sonrası alkış tutan avukat Şenal Sarıhan’ın, Sivas davasında alınan kararın ardından “Katiller aklandı. Sivas zamana yenildi” diye yaygara koparması tam bir ‘pişkinlik ve ikiyüzlülük’ olarak değerlendiriliyor.

MURAT ALAN’ın Haberini Özetleyerek Aktarıyoruz:

33 kişinin idam cezasına çarptırıldığı Sivas davasında dosyası ayrılan 5 kişi ile ilgili zamanaşımı kararını maniple edip, ‘Sivas zamana yenildi’, ‘AKP katilleri akladı’ yaygarası koparanlar, yüzlerce bombalama eylemini gerçekleştiren Dev-Yol sanıklarının zamanaşımı ile kurtulmasına alkış tutuyor.

DEV-YOL’DA ZAMANAŞIMI HAKLI, SİVAS DÂVÂSINDA HAKSIZMIŞ
Sivas davasında 33 kişi idam, 14 kişi 20 yıl, 6 kişi ise 4-7 arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı. Hakim karşısına çıkarılamadığı için dosyası ayrılan 5 kişi hakkında ise zamanaşımı uygulandı. Beklenen kararın açıklanmasından günler önce kanunu zorunluluğu keyfi uygulamaya çevirmek için kanal kanal gezip propaganda yapan Sivas davası avukatları, çıkan kararla ilgili manidar bir tutum sergiliyor.

Avukat Şenal Sarıhan ve Mehdi Bektaş’ın başını çektiği grup, zamanaşımına sert tepki gösterip, ‘katiller aklandı’ yaygarası yaparken, aynı grup sanık avukatı oldukları Dev-Yol davasının zamanaşımına uğramasını ise görmezden geliyor. Sivas davası avukatı Şenal Sarıhan ve Mehdi Bektaş birçok bombalama ve adam kaçırma eyleminin faillerinin yargılandığı Dev-Yol davasında bütün sanıkların avukatlığını üstlenmişti.

DEV-YOL DÂVÂSI ZAMANAŞIMINA UĞRADI
1 Şubat’ta görülen Dev-Yol davasında mahkemenin direnme kararına rağmen Yargıtay 9. Dairesi zamanaşımının dolduğunu belirtip oybirliği ile davayı düşürmüştü. Dev-Yol’un ilk iddianamesi 1982 yılında hazırlanmıştı. ‘Anayasal düzeni zorla değiştirmek’ suçlamasıyla Ankara 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde görülmeye başlayan davada, 574 olan sanık sayısı, ek iddianameyle 723’e yükselmişti. 19 Temmuz 1989’da Sıkıyönetim Mahkemesi, sanıklardan 7’sine idam, 39’una ömür boyu hapis cezası verdi.

DOSYANIN 275 KLASÖRÜ YARGITAY’DA KAYBOLDU
Yargıtay 11. Ceza Dairesi önce yerel mahkemenin 23 sanık için verdiği cezayı ‘az bularak’ kararı bozdu. Ne ilginçtir ki dava Yargıtay’da görüşülürken davanın 275 klasörünün kaybolduğu ortaya çıktı. Yerel mahkeme de Yargıtay’ın verdiği karar uyarınca idam cezasının kaldırılmış olmasını dikkate alarak 20 sanık hakkında ömür boyu hapis, 2 sanık hakkında da 16 yıl 8 ay hapis cezasına karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dava dosyası tekrar Yargıtay’ın gündemine geldi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2006’daki karar duruşmasında sanıklardan Nurettin Aytuğ, Murat Parlakay, Atalay Dede, Celal Mut, Hilmi İzmirli, Mehmet Hassoy, Yusuf Yıldırım, Yaşar Kanbur’un avukatlarının hazır edilmeden karar verilmesini ‘savunma hakkının’ kısıtlanması olarak görerek kararı bozdu.

TÜM SANIKLARIN DOSYASI DÜŞÜRÜLDÜ
Daire ayrıca kararında; sanıklardan Osman Nuri Ramazanoğlu’nun yargılama sırasında hayatını kaybetmesi sebebiyle hakkındaki kamu davasının düşürülmesini istedi. Bir sanığın dosyasının ayrılması ve bir sanığın da hayatını kaybetmesi, sanıkların sayısını 21’e indirdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi de 1 Şubat’ta 30 yıldır devam eden Dev-Yol davasının son duruşmasını yaptı. Ceza Dairesi, karar duruşmasında davanın zamanaşımından düşmesini kararlaştırdı.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu