Atatürkü Kim Jong-ile Benzetemezsin!

Kocaeli'de faaliyet yürüten bir insan hakları derneği 10 Kasım anmalarını eleştirdiği için mahkemelik oldu.

Kocaeli’nde faaliyet yürüten İHDD’nin yöneticileri, 10 Kasım anmalarını, Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl’in ölümünün ardından düzenlenen törenlere benzetince mahkemelik oldu.

Kocaeli’nde “Faşist, Militarist Törenler Kaldırılsın” başlıklı bir basın açıklaması düzenleyerek 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinliklerinin kaldırılmasını isteyen İnsan Hakları Dayanışma Derneği (İHDD) üyelerine “Atatürk’e hakaret etmek” suçlamasıyla dava açıldı. Dernek üyeleri basın açıklamasında 10 Kasım törenlerini Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl için düzenlenen zorunlu yas törenlerine benzetmişlerdi.

Taraf gazetesinde yer alan Ertan Altan imzalı haberde geçtiği üzere İHDD’nin üyeleri, 21 Ocakta İzmit İnsan Hakları Parkı Özgürlük Meydanı’nda 10 Kasım törenlerinin kaldırılması için basın açıklaması yaptı. Dernek açıklamasında 19 Mayıs ve 29 Ekim törenlerinde yapılan gösterilerin Faşist Mussolini İtalya’sından alındığı belirtilerek 10 Kasım törenleri eleştirildi.

Kuzey Kore’ye herkes güldü

Dernek açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Hepimiz kısa süre önce ölen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-İl için ülkesinde mecburi yas ilan edildiğini, ağlayıp dizlerini dövmeyenlerin altı aylığına ücretsiz çalışma kampına gönderildiğini okuduk ve güldük. Tüm dünyanın güldüğü Kore’ye dünya üzerinde Türkiye’den başka benzeyen ülke yok.”

10 Kasım’ı gülünç bulamazsınız

Derneğin bu açıklamaları üzerine soruşturma başlatan Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi, açıklamada ifade edilen görüşleri “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” olarak niteleyerek, “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un 1/1 TCK 53/1 maddesi uyarınca basın açıklamasını okuyan dernek yöneticileri Ali Akbaş ve Behlül Metin hakkında dava açtı.

İddianamede şunlar kaydedildi:

Atatürk’ü anma programlarının hedef alındığı bu söylemlerin devamında 10 Kasım programları ile gülünç ve komik olarak nitelenen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong İl’in ölümü münasebetiyle bu ülkede tertiplenen ağıt merasimleri arasında bağ kurularak, Atatürk’ün manevi hatırasına alenen hakarette bulunulduğu, bu suretle şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri yukarıda belirtilen delillerden anlaşılmakla şüphelilerin mahkememizde açık yargılamaları yapılarak eylemlerine uyan yazılı yasa maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmeleri iddia olunur.”

Atilla Yayla örneği

Dernek yöneticileri Akbaş ve Metin, Taraf’a yaptıkları açıklamada AB’nin birçok belgesinde Atatürk’ün aleyhine işlenen suçlarla ilgili kanunların değiştirilmesinin talep edildiğini söyledi. İfade özgürlüğünün davalarla kısıtlandığını belirterek, Atatürk’e hakaretten son olarak Prof. Dr. Atilla Yayla’nın yargılanarak ceza aldığını hatırlattı.

Atilla Yayla, Atatürk için “Neden her yerde bu adamın fotoğrafları var diye soracaklar” ifadelerini kullanınca aynı yasa kapsamında bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atilla Yayla’nın cezası ertelenirken ders verdiği Gazi Üniversitesi ile ilişiği kesilmişti.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu