Askerlik Süresi de Kısalabilir!

30 bin lira ödeyenlere tezkere veren bedelliden sonra şimdi mecburi askerlikte 9 ve 12 aylık iki seçenek masaya yatırıldı.

“Bedelli askerlikte herkesi tatmin etmek mümkün değil” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan askerlik yapacak olanlara da iyi haber: “Belki askerlik sürelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili bir yasal çalışma yapılabilir”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV canlı yayınında bedelli askerlik konusundaki tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

“Adı üzerinde bedelli askerlik, bedelsiz askerlik değil. CHP’nin çok yersiz eleştirilerine dikkat edilmesini istiyorum. CHP’nin geçmişte verdiği bir teklif bedelli askerliğe yönelik değil, bedelsiz askerliğe yönelikti. Çünkü orada limitler kabul edilmiş ve bu limitleri ödeyenlerin askerlik yapmayacağı öngörülmüştü. MHP’nin itirazları da temelde elde edilecek miktarın hangi amaçla kullanılacağı ve kamuoyundaki bazı tepkilerle ilgili. Herkesin makul diyebileceği bir düzenlemenin yapılması isteniyordu. Biz buna dikkat ettik. Bedelli askerlikte herkesi tatmin etmek mümkün değil. Yaş ve ve tutar konusunda farklı beklentiler dile getirildi. Bu konu üzerinde uzun süre çalışıldı, hesap kitap yapıldı ve ortalama esas alındı.”

Genelkurmay’ın veya TSK’nın asker ihtiyacıyla ilgili de Arınç, “Bu dikkate alınır ama siyasi kararı hükümet verir. Ona göre bir düzenleme yapar. Sayın Milli Savunma Bakanı Genel Kurul’daki görüşmelerde bu konuda ’asker ne dedi’ diye soranlara, ’ne demesini bekliyorsunuz evet veya hayır demesinin Meclis’te yapacağımız kanunla ne ilgisi var’ gibi çok güzel bir cevap verdi. Asker diyeceğini der, ihtiyacını bize bildirir, biz bütün bunları etraflıca dikkate alır ve bir hükümet olarak kararımızı veririz” dedi.

‘TEK TİP ASKERLİK’ İHTİMALİ

Arınç’ın açıklaması “tek tip askerlik” çalışmasını yeniden gündeme getirdi. Mevcut askerlik sisteminde, üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yapıyor. Üniversite mezunu yükümlüler ise 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak görev yapıyor.

Tek tip askerlik konusu ilk olarak Başbakan Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ arasındaki görüşmede masaya yatırıldı. O görüşmede, Org. Başbuğ tarafından PKK sorununda ciddi bir mesafe alınması halinde askerliğin herkes için 12 ay ve er olarak yapılması da gündeme geldi. Org. Başbuğ, daha sonra yaptığı açıklamalarla tek tip askerliğe TSK’nın sıcak baktığını dile getirdi.

DÜĞMEYE KOŞANER BASTI

Org. Işık Koşaner ise o dönem TSK’nın “tek tip askerlik” konusundaki kararlılığını yaptığı açıklamalarla göstermişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Erdal Ceylanoğlu’na devrettiği 27 Ağustos’taki törende, bir an önce tek tip askerlik uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurgulayan Org. Koşaner, “Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve daha etkin şekilde yararlanılmasına imkân yaratılması önem arz etmektedir” ifadesini kullanmıştı. Ardından ise Genelkurmay Başkanlığı, halen devam eden tek tip askerlik çalışmasını taslak haline getirmek için çalışma başlattı. Vatan gazetesinin haberine göre, tek tip askerlik uygulamasıyla ilgili olarak 9, 12 ve 15 sürelerinde çalışma yürütüldü. Asker ihtiyacının yıllara göre dağılımı da dikkate alınan bu çalışmalarda herkes için 12 ay süresi ağırlık kazanmıştı.

Tek tip askerlik çalışmasına karşı hükümetin ilk mesafeli yaklaşımı ise AKP MYK’da yaşanmıştı. Henüz bir taslak TSK tarafından gönderilmemiş olmasına rağmen bazı MYK üyeleri, üniversite mezunlarının er olarak 12 ay askerlik yapmasının doğru olmayacağı yönünde tepkilerini dile getirmişti.

Kaynak: NTVMSNBC

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı