“Askerî Müdahaleye Karşıyız; Libya, Irak Olmasın”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'da kıyım ve askerî müdahale dışında bir çözüm arayışında olduğunu ve Irak'ta yapılan hataların tekrarlanması durumunda Libya'nın da bölüneceğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin bölgedeki en büyük menfaatinin halk nezdindeki itibarı olduğunu ve tahliyeler sırasında gösterilen kurumlar arası uyumun bu itibarı artırdığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Hilton Oteli'nde düzenlenen gazete ve haber kanalı temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısında Türkiye'nin Libya'ya yönelik bir NATO müdahalesine böylesi bir müdahalenin muhalifler tarafından da istenmediği gerekçesiyle karşı çıktığını söyledi. Irak'ta yapılan hataların tekrarlanması durumunda Libya'nın fiilî bir bölünmeye uğrayacağını söyleyen Davutoğlu bu konularda görüş farklılıklarına karşın Batılı ülkelerle açık bir diyalog halinde olunduğunun da altını çizdi. Toplantıda Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin noktasal, konjonktürel ve geçici şeyler olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Bir siyasi deprem yaşanıyor, bu depremin artçı şokları olacak, restorasyon süreci olacak, insanların travmalarını aşma süreci olacak. Hepimizin sabırla böyle bir siyasi depremin hangi fay kırıklarından ortaya çıktığını tespit etmek, nasıl sonuçlar doğuracağını anlama zorunluluğu var." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Libya'da muhalefetin moral üstünlüğü elinde bulundurduğunu ve bir dış müdahale olması halinde bu üstünlüğünü kaybedeceğini vurguladı. Türkiye'nin ülkede yaşanabilecek bir kıyıma da bir dış müdahaleye de karşı olduğunu söyleyen Davutoğlu, Libya'ya yönelik bir dış müdahalenin başka ülkelerdeki muhalif hareketleri de meşruiyet sorunuyla karşı karşıya bırakacağını kaydetti. "Libya'nın Irak'ta olduğu gibi fiilî olarak dahi olsa bölünmesini istemiyoruz. Hele Libya'ya yönelik bir müdahalenin bir Arap-Batı veya Doğu-Batı çatışmasıymış gibi sunulabileceği bir durumu asla kabul edemeyiz." şeklinde konuşan Davutoğlu atılacak adımların Libyalıların hayat şartlarını kötüleştirmemesi gerektiğinin de altını çizdi. BM'nin Libya yönetimine yönelik yaptırımları konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çekincelerine de açıklık getiren Davutoğlu, Başbakan'ın yaptırımların BM Güvenlik Konseyi'nde karara bağlanmasından önce yaptığı konuşmanın Konsey kararlarına muhalefet olarak yorumlanmasının doğru olmadığını söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi üyesi olmamasına karşın çıkacak yaptırım kararının Libya halkına daha az zarar vermesi için yoğun bir lobicilik faaliyeti yaptığını da kaydetti.

KERİM BALCI / ZAMAN

Libya Haberleri

Libya'dan Suriye'ye 34 ton insani yardım
Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında