Ercan Baysal / STAR
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askeriyede kılık kıyafeti düzenleyen bir yönetmelik değişikliğine gitti. Değişiklikle kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü şekilde orduevlerine girebilecekleri konusuna açıklık getirildi. Bu gelişme ‘askeriyede başörtüsü serbest’ şeklinde değerlendirilse de Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) kadın çalışanların başörtülü çalışmasını engelleyen özel hüküm devam ediyor. Askeri tesislerde sağlanan başörtüsü özgürlüğünün askeri kurumlardaki memur, sözleşmeli personel ve işçi kadınlara da verilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümet ve MSB’ye çağrıda bulunarak “Askeri tesislerde sağlanan başörtüsü özgürlüğü askeri kurumlardaki memur, sözleşmeli personel ve işçi kadınlara da verilmelidir” tespitini yaptı.
Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin ise düzenlemeyle askeri personel yakını olan başörtülü kadınların orduevleri, askeri gazinolar ile kamplara başörtülü girmeleri ve askeri tesislerden yararlanmalarının sağlandığını belirterek, şunları kaydetti: “Anılan tesislerden yararlanmak isteyen askeri personel yakınlarına verilen kimliklerde başörtülü resim kabul edilmiyordu. Yönetmelik değişikliğiyle verilen kimliklerde başörtülü resimlerde kabul edilecek. Ancak TSK’nde kadın çalışanların başörtü yasağı hala kaldırılmamıştır.”
ÇALIŞMA İMKANI YOK
2013’te ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelikte’ yapılan değişiklik ile 5. Maddenin a bendinin yürürlükten kaldırıldığını hazırlatan Zengin, şöyle devam etti: “Burada kadınlarla ilgili ‘baş daima açık’ ibaresiyle beraber bazı ibareler de yürürlükten kaldırılarak kamuda çalışan kadınların (memur, işçi) başörtüsü yasağı kalktı. Ancak önceki Yönetmelikte yer alan ‘Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanların’ kendi çıkaracakları özel yönetmeliklere tabi olacakları hükmü vardı. 2013’te çıkarılan yeni yönetmelikte ise yukarıdaki düzenleme ‘Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, TSK’da görev yapanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler’ şeklinde değiştirildi. Bu nedenle kamuda çalışan tüm kadınlara başörtülü çalışma hakkı getirilirken TSK’da çalışanların kendi özel yönetmeliklerinde başörtülü çalışma imkanı olmadığı için halen başörtülü çalışma imkanı yoktur.” TSK’da yaşanan
demokratik dönüşümden başörtülü çalışmak isteyen kadınların da yararlanması gerektiğini vurgulayan Zengin, “TSK’da çalışan kadınlara başörtüsü yasağı kaldırılmalıdır. Yönetmelik değişikliği MSB tarafından yapılmalıdır” dedi.