Bazı ölülerin arkasından kötü konuşmamak pek mümkün olmuyor...
8 yıldır içinde olduğu komada, hayatını kaybeden eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, rahatça bu ölüler kategorisine giriyor.
Şaron, İsrail tarihinin en kanlı duraklarının hepsinde vardı. Filistinlilerin Nakba (Nekbet günü, büyük felaket) olarak andıkları tarih, aynı zamanda Şaron'un kişisel tarihiydi.
Ariel Şaron, 1928 yılında İngiliz mandası altındaki Filistin'de doğdu. Anne ve babası, Rusya'dan göç etmiş Siyonist çiftçilerdi. 14 yaşında o dönem illegal bir askerî örgüt olan Haganah'a katıldı, bu örgüt İsrail'in kurulması ile birlikte İsrail ordusunu oluşturacaktı.
1948'de, yani İsrail kurulduğunda 20 yaşındaydı. Küçük bir birliğin komutanı olarak savaşıyordu. Savaş sona erdiğinde, karnından yaralanmış bir muharipti...
İsrail'in kuruluşundan beri savaştığı 5 savaşın hepsinde vardı, hepsinde aktif komutandı.
İsrail'in kuruluşu akabinde Filistinlileri hedef alan etnik temizliğin uygulayıcılarındandı. 1953 yılında Batı Şeria'yı hedef alan askerî saldırının sorumlusu olan "Birim 101"in kurucusu idi. 3 İsrail vatandaşının ölümü ile sonuçlanan bir saldırı sonucu, sınır köylerinden biri olan Kibye'de 10 evin yok edilmesi emrini verdi. Sonuç kanlıydı. 45 ev ve bir okul yok edildi. Çoğu kadın ve çocuk 69 Filistinli sivil öldürüldü. Dönemin İsrail Başbakanı David Ben-Gurion bu “aşırılık” için özür dilemek zorunda kaldı.
Ancak Şaron, İsrail'in çoğu zaman insafsız ve izansız karşılık verme politikasının kurucu babalarından oldu. Hem ideolojisi, hem de icraatları ile “korkuluyor olmak, seviliyor olmaktan yeğdir” prensibini İsrail'in kurucu ideolojisi yapan ekibin en parlak çocuklarındandı.
1956 Süveyş Krizinde ve 1967 Savaşı'nda (6 Gün Savaşı) cephedeydi. Sertliği, taviz vermemesi ve stratejik zekâsı ile ünü yayılıyordu. 1972 yılında orduyu bırakıp siyaset yapmaya başladı ve Likud Partisi'nin kurucularından oldu. Ancak 1973 yılında Mısır ve Suriye'nin İsrail'e saldırması ile başlayan Yom Kippur Savaşı için tekrar aktif göreve çağrıldı. Savaş sonrası siyasete döndü, kariyer basamaklarını hızla tırmandı...
1982 yılında Savunma Bakanıydı. Lübnan kanlı bir iç savaşın içindeyken birliklerine Lübnan'ın güneyini işgal emri verdi. Gerekçe "Güney Lübnan'da konuşlanan Filistin Kurtuluş Örgütünün faaliyetleri" idi. Amaç imhaydı.
1982 yılında dönemin Amerikan Başkanı Ronald Reagan günlüklerine şu satırları yazacaktı Şaron için: “Savaşı dört gözle bekleyen bir kötü adam...”
Bu namı hak edecek bir performans gösterdi Lübnan'da. Ondan önce yaptıkları, yapacaklarının teminatı oldu. Bölge tarihinin en travmatik acılarından biri olan Sabra ve Şatilla katliamında onun imzası vardı.
Yarın buradan devam...
TÜRKİYE GAZETESİ