Myanmar’da gördükleri zulümden kaçan, ama hiçbir ülkenin kendilerini kabul etmediği için 1 haftadır Tayland yakınlarındaki Andaman Denizi’nin ortasında hayat mücadelesi veren 350 Arakanlı Müslümandan ölüm haberleri gelmeye başladı. Teknedeki Arakanlılardan 10’u açlık ve susuzluğa daha fazla dayanamayarak hayatını kaybetti. Genellikle Tayland üzerinden Malezya’ya geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar, göçmen akınını önlemek için çıkarılan yasalar yüzünden bu ülkelerin kıyılarından döndürülmeye başlandı. Uluslararası Göç Örgütü, ‘arada sıkışıp kalan’ teknelerde yaklaşık 8 bin kaçak göçmenin mahsur kaldığına inanıldığını açıklamıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Güneydoğu Asya’da denizdeki teknelerde terk edilmiş durumda hala 6 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu belirterek, “Tayland, Endonezya ve Malezya’nın çaresiz durumdaki mültecilerin bulunduğu tekneleri denize kalmaya itmesi ve insanların kaçınılmaz şekilde hayatını kaybetmesi karşısında dehşete düşmüş durumdayım” açıklamasını yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd, yaptığı yazılı açıklamada, Güneydoğu Asya’da çok sayıda göçmenin hayatını kaybetmesine neden olan insan kaçakçılığı ve göç sorunu konusunda bölge ülkelerini hızlı kararlar almaya çağırdı.
Denizde öldürme politikası
Zeyd, Tayland, Endonezya ve Malezya’nın göçmenleri taşıyan tekneleri denizde tutacak bir politika izlediğini belirtti. Güneydoğu Asya’da denizde Bangladeş ve Myanmar’dan teknelerle ayrılarak diğer bölge ülkelerine daha iyi bir gelecek için ulaşmaya çalışan 6 bin Arakanlı ve Bangladeşli göçmen bulunduğu bilgisini veren Zeyd, özellikle Myanmar hükümetine de çağrıda bulundu.
Endonezya’dan izin
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güneydoğu Asya ülkelerine kendilerine sığınan mültecileri kabul etme çağrısında bulundu. Buna karşın Malezya hükümeti mültecilerin ülkeye girişlerini engellemek için sahil denetimlerini artıracağını duyurdu. Öte yandan, Endonezya içinde yaklaşık 800 kaçak göçmenin bulunduğu bir teknenin karaya yanaşmasına izin verdi.