Arakanlı Kimsesiz Çocuklar Yatılı Okullara Yerleştirilecek

Endonezyalı yetkililer, kimsesiz kalan 200 Arakanlı Müslüman çocuğun dini eğitim veren yatılı okullara yerleştirileceğini açıkladı.

Din İşleri Bakanı Lokman Hakim Seyfettin, AA muhabirine, okulların çocuklar için hazırlandığını söyledi. Seyfettin, "Okullara özellikle ailelerinden ayrı düşen ya da anne babaları ölen çocuklar alınacak. Bu çocuklara yardım etmeliyiz. Yatılı okullar, çocukların iyi bir eğitim almasını sağlayacak" dedi. 

Sosyal İşler Bakanı Hofifah Indar Parawansa da şimdiye kadar Endonezya'ya bin 39 Arakanlı Müslümanın sığındığını söyledi. Parawansa, Arakanlılar arasında 230 çocuk bulunduğunu, çocukların büyük kısmının da kimsesiz olduğu kaydetti. 

Parawansa, çeşitli bölgelerdeki yatılı okulların, hükümet göçmenlerle ilgili bir karar alana kadar bir yıllığına Arakanlı çocukları kabul etmeyi önerdiğini bildirdi.  

Ülkedeki en büyük Müslüman örgütü olan Nahdlatul Ulema'nın yönetim kurulu üyelerinden Masdar Farid Mas'udi, göçmenlerin yerleştirildiği yerlerdeki koşulların çocuklar için uygun olmadığını vurguladı. Mas'udi, yatılı okullarda çocuklara eğitimin yanı sıra psikolojik destek de verilebileceğini belirtti.

Yatılı okula yerleştirilecek çocuklardan Cemal Hüseyin ise "Jawa Pos" gazetesine, bindikleri teknede yiyecek için çıkan kavgada ailesinin öldürüldüğünü söyledi. Sekiz yaşındaki Hüseyin, sözlerine şöyle devam etti: 

"Teknede yiyecek çok azdı. Açlığa dayanamadık. Bangladeşliler, bizden yiyecek istedi. Vermeyi reddedince kavga çıktı. Üç yaşındaki kız kardeşim Rizuana ile saklandık. Babama sopa ve bıçakla saldırdılar. Annemle iki ağabeyim, babamı kurtarmaya çalıştı ama onlar da öldürüldü. Bangladeşliler cesetlerini denize attı." 

Kaderlerini değiştirebilmek için Myanmar'dan ayrıldıklarını belirten Hüseyin, "Şimdi gidecek hiçbir yerim yok. Burada kimseyi tanımıyorum" diye konuştu. 

Tayland hükümetinin, mayıs ayı başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesinin ardından kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde çok sayıda göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu. Endonezya ve Malezya, insan kaçakçıları tarafından açık denizde kaderlerine terk edilen göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlama kararı almıştı.

Göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Arakanlı Müslümanlar kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaşmaya çalışıyor. 

AA

Arakan Haberleri

Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı
Budist Myanmar ordusu Arakan'a saldırdı
Myanmar'da 2021'den bu yana 5 bin 530 sivil öldürüldü
Myanmar'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 66'ya çıktı