Apple mağazaları iPhone 16 lansman gününde protestolara sahne oldu

Dünyanın dört bir yanındaki protestocular Apple'dan Gazze'deki katliam ve telefonlarda kullanılan kobaltın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden temin edilmesi konusundaki sessizliğini bozmasını talep etti.

Filistin destekçisi protestocular, yeni iPhone16'nın piyasaya sürüldüğü Cuma günü dünyanın dört bir yanındaki Apple mağazalarına akın ederek şirkete insan haklarına uyma ve "soykırımdan kazanç sağlamayı bırakma" çağrısında bulundu.

Protestoların bir kısmı Apple'ın eski çalışanları tarafından organize edildi ve şirketin İsrail'in Gazze'de devam eden savaşına karşı sessizliğini bozması ve telefonlarda kullanılan kobaltın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden (DRC) tedarik edilmesine son vermesi talep edildi.

Yaklaşık 12 farklı şehirde toplanan protestocuların birçoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki madenlerin tehlikeli koşullar, çocuk işçiliği ve düşük ücretlerle meşhur olmasına dikkat çekti.

Göstericiler, Apple'ın insan haklarının ihlal edildiği madenlerden maden tedarik etmediğini iddia etmesine rağmen, şirketi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kaynaklarından kar elde etmekle ve kötü koşullara ve şiddete katkıda bulunmakla suçlayan pankartlar ve dövizler taşıdı.

Apple daha önce maden tedarik zincirlerini takip etmekte "zorluklar" olduğunu söylemişti. Bu takip, 2022 yılında şirketin 12 tedarikçisiyle yollarını ayırmasına neden oldu.

Apple'ın Gazze'deki İsrail katliamları karşısındaki sessizliği ise protestocuların en önemli gündemi oldu.

"Apples Against Apartheid" grubunun üyeleri protestolara katıldı.

Daha önce "Apples4ceasefire" olarak bilinen grup, beş mevcut Apple çalışanı ve yaklaşık 12 eski çalışandan oluşuyor ve "Friends of Congo" adlı kuruluşun yanı sıra diğer aktivist gruplarla da işbirliği yapıyor.

Protestolar İngiltere'De Bristol, Reading, Londra gibi şehirlerin yanı sıra Tokyo, Brüksel, Montreal, Cape Town, Amsterdam ve Mexico City gibi dünyanın diğer şehirlerinde de düzenlendi.

New York Manhattan'daki Beşinci Cadde'de bulunan Apple mağazası da bölgede yoğun polis varlığıyla birlikte büyük bir protestoya sahne oldu. Benzer protestolar Palo Alto ve Berkeley'de de gerçekleşti.

Haberlere göre, protestolara en büyük katılım 30'dan fazla kişinin katıldığı ve mağaza çevresinde kurulan bir barikatın arkasından slogan attığı Berlin'de gerçekleşti.

Yerel medya, mağaza dışındaki güvenlik görevlilerinin içeri girmek isteyenlerin kimliklerini kontrol ettiğini belirtti.

Daha sonra sosyal medyada paylaşılan görüntülerde polis memurlarının protestoculardan alandan uzak durmalarını istedikleri ve Filistin kefiyesi takan bir kişiyi gözaltına aldıkları görüldü.

Apples Against Apartheid organizatörlerinden Tarık Rauf, Wired'a yaptığı açıklamada 5 protestocunun gözaltına alındığını söyledi.

Bu yılın başlarında, Apples Against Apartheid, yaklaşık 300 mevcut ve eski Apple çalışanı tarafından imzalanan bir açık mektup göndererek, çalışanların rozet, bileklik ve kefiye takarak Filistin halkını destekledikleri için disipline edildiğini veya haksız yere işten çıkarıldığını ifade etti.

Grup şimdi de insanları iPhone'u boykot etmeye çağırıyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni hedef alan saldırılarında çoğu kadın ve çocuk en az 41 bin 391 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 100 bini de yaralandı.

İsrail bombardımanları Gazze'yi tamamen yerle bir ederken 2.3 milyon nüfuslu bölge halkının tamamı en az birkaç kez yerinden edildi.

Haber Haberleri

Ankara’daki STK’lar “Filistin’e Destek Yürüyüşü” gündemiyle toplandı
Türkiye'den İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına tepki
Meğer ülkede Atatürk adına sadece darbecilik değil, kaçakçılık da yapılabiliyormuş!
Siyonist Mahkeme Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nin kapatılması talebini reddetti
Bakanlardan yapay zeka ürünü "Boykot" şarkısı ile Filistin'e destek