Anonymous'un Ele Geçirdiği Verilerin Detayları

Hacker grubu Anonymous, geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü'nü hacklediğini iddia etmiş, açıklamadan hemen sonra da içeriği bilinmeyen bilgiler paylaşmıştı. Paylaşılan bu verilerde nüfus ve adres bilgilerinin olduğu ortaya çıktı.

Hacker grubu Anonymous, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait verileri ele geçirdiğini açıklamıştı.

İlke Haber Ajansı'nın (İLKHA) ulaştığı bilgilere göre, paylaşılan verilerin telefon numaraları ve medeni hal bilgileri hariç nüfus ve adres detaylarını içerdiği ortaya çıktı. Kimlik bilgileri haricinde adres bilgilerinin en son 2012 yılında güncellendiği tahmin ediliyor.

Nüfus bilgileri internete sızdırıldı

Ulaşılabilen bilgilerin içerisinde isim, soy isim, il, ilçe, doğum yeri, doğum tarihi, TC numarası ve cinsiyet gibi güncelliğini koruyan bilgilerin de mevcut olduğu görüldü.

Anonymous mu sızdı? Yoksa bilgiler mi sızdırıldı?

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz bilişim uzmanı, bu ve buna benzer yapıdaki verilerin teslim alınarak hacklenmiş gibi gösterilebileceğini belirtti.

Sistemdeki verilerin eski olduğuna dikkat çeken uzman, “Şu an sistem üzerinde sorgulama yaptığınızda ev adresi değiştirilmiş ise size eski gibi görünecek tek şey ev adresidir. Geri kalanların tümü özel, eskimeyen bilgilerdir. Şu noktaya dikkat etmemiz gerek, bu veriler muhtemelen birileri tarafından Anonymous grubuna sızdırıldı. 18-20 Gb'lik veri nasıl oluyor da Windows ortamında çalışan bir bilgisayardan kusursuzca çekilir? Birbiriyle bağlantı içermeyen dosyalar var fakat kod detaylarında bağlantılı olduğu tespit ettiğimiz ayrı dosyalar da mevcut. Bilgilerin, bu programı iyi tanıyan biri tarafından sızdırıldığı açıktır. Önemli olan soru şu, bu bilgileri kim sızdırdı?” dedi.

Uzman, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Programı irdelediğimizde, sistem içerisinde devletin en tepesinden tutun, Türkiye'nin en ucra yerinde yaşayan sıradan bir vatandaşın bilgilerine kadar tek tıklama ile ulaşılabildiği görülüyor. Elektronik ortama aktarılan verilerin büyük kolaylıklar sağladığı gibi beraberinde büyük riskleri de taşıdığını müşahede ettik.”

Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'ye yapılan siber saldırıları hatırlatan uzman, “Siber saldırıda TR uzantılı alan adlarının nasıl etkilendiğini ve Türkiye'nin bu tür saldırılara karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu görmüştük. Bu tür büyük riskler göz önüne alınarak daha ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.” diye konuştu.

Öte yandan konu ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü  (EGM) ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, verilerin sızdırılıp paylaşıma açılan web sitenin Türkiye genelinde erişime kapatıldığı görüldü.  (İLKHA)

Teknoloji Haberleri

ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor
ABD’li anne: Yapay zeka sohbet botu oğlumu intihara sürükledi
Türkiye'de internet kullanım oranı dünya ortalamasının üzerinde
WhatsApp, 1 Eylül'den sonra o telefonlarda çalışmayacak