Ankara’da tıp öğrencileri 'Mezuniyet Duası' töreni düzenledi

Ankara’da bulunan bir grup tıp fakültesi öğrencisi alternatif mezuniyet programı ile bir yeniliğe imza attı. Tıp fakültesinden dualarla mezun olmayı tercih eden öğrenciler Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde bir araya geldi.

Yusuf Ahmet Kaya-HAKSÖZ HABER

Sunucu Ahmet Selçuk Çobanoğlu tıp mesleğine 'Bismillah' diyerek başlama niyetiyle böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi ve program akışını aktardı.

Programa Ahmet Hamdi Akseki Camii İmam-Hatibi Fatih Derdiyok Hocanın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlandı. Müminlere şifa olan Kur’an’ı Kerim tilavetinden sonra 2021-2022 mezunlarından Dr. Serhat Omaç bir konuşma yaptı.

Omaç, “Rahman, Rahim ve Şafi olan Allah’ın adıyla. Varlık alemindeki sorumluluğumuzu Rahman’a arz etmek üzere buradayız. Bu andan itibaren kâinata, mahlûkata karşı daha büyük bir sorumluluğu omuzladığımızın bilincindeyiz, farkındayız. 18 yıllık uzun erimli bir eğitim sürecinin ardından önümüzde tıpta uzmanlık sınavı var. Bu uzun ve zorlu yolu katlanabilir hale getiren şey ise mesleğimizin mukaddes bir iş olmasıdır çünkü insan, eşrefi mahlûkattır ve en güzel şekilde yaratılmıştır. Hekim ise bu varlık üzerinde büyük tasarruflarda bulunma hak ve sorumluluğu olan kişidir. Bu yoldaki zorlukları da yine Allah’ın (cc) öğütleri ile atlatacağız, bir sıkıntıya düşünce Hz. Yakup (as)’un ifadesiyle ‘O halde bana düşen Fe sabrun cemîlun/güzelce sabretmektir.’ deriz, her zorlukla beraber bir kolaylığın ve ferahlığın geleceğini biliriz. Şifaya vesile olmak üzere çıktığımız bu kutlu yolda "iki günü denk olan hüsrandadır" hakikatiyle her gün daha ileri gitmemiz gerektiğinin farkındayız. İlmi yitik malımız bilip nerede ve kimin elinde olursa olsun İlim ahlakına uygun bir şekilde o ilmi elde etme gayreti taşımaktayız. Bir kişinin hayatının kurtulmasına vesile olunca tüm insanlığı kurtarmış gibi olduğumuzun muştusuyla her insana hak ettiği değeri veriyoruz. Meslek hayatımızda hiçbir dünyevi çıkar karşısında duruşumuzu değiştirmeden, makam ve para kaygısına kapılmadan işimizi Ehliyet, liyakat ve emniyet çerçevesinde gerçekleştirmeyi Rabbim bizlere nasip etsin. ifadelerini kullandı. 

Serhat Omaç’ın konuşmasının ardından Ankara Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Hacı Hüseyin Dere de günün anlamına binaen şunları söyledi: “Bizleri bugüne getiren Allaha hamdolsun. 6 yıllık eğitimde hocalarınızın öğrettikleri size ışık olacaktır. Ancak sizler eski nesillere göre daha şanlısınız. Eskiden bilgiye ulaşmak çok zordu. Bugün ise bilgiye erişmek çok daha kolay. Bu noktada sürekli olarak kendinizi geliştirmelisiniz. Bunun için zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Zamanı iyi değerlendirme problemimiz var. Zamanı iyi kullanmak kendinizi yenilemek için çok önemli. 5 şeyden önce 5 şeyi ganimet bilin hadisi bize şiar olmalı: ‘Yaşlılığa gelmeden gençliğin, hastalıktan önce sıhhatin, fakirlikten önce zenginliğin, meşguliyetten önce boş vaktin, ölümden önce hayatın’.

Bizim uğraşımız direkt insan üzerinedir. İnsan robot değil, duyguları var. O sebepten her hastaya annemiz, babamız gibi yaklaşmalıyız çünkü her bir hastamız başka bir insanın annesi babası veya kardeşidir. Yunus Emre’nin ‘Yaradılanı severiz Yaradandan ötürü’ felsefesini hayatımıza geçirmeliyiz. Son dönemde gündemde olan sağlıkta şiddet meselesine değinmek istiyorum. Özellikle acilde sağlıkçılar ile hasta ve hasta yakını arasında bir iletişim problemi var. Hasta yakınları da doğal olarak bilgi almak istiyor. Onlarla doğru bir iletişim kurup hastaları ile ilgilendiğinizi gösterdiğiniz vakit sağlıkta şiddeti çokça azaltabiliriz.”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İbrahim Hilmi Karslı mezuniyet duası yapmak üzere vaaz kürsüsüne çıktı. Duaya geçmeden önce bir ilkin yaşandığını belirten Karslı, mezun öğrencileri tebrik ederek sürekli tekrar ettiği duayı belirterek şunları söyledi: "Ben bir işi başlamadan hep şu duayı ederim, sizler de bunu kendinize şiar edin: ‘Rabbim, bana başladığım işi samimiyetle ve ihlasla başlamayı; samimiyetle ve ihlasla bitirmeyi nasip eyle.’

Günümüz dünyasından farklı olarak sizler hayata ve insana tevhid nazarından bakıyorsunuz. Hekim olmanız hasebiyle zaten hikmet ve marifet ehlisiniz. İnsanın yaratılışındaki o muntazamlığı daha çok idrak ettikçe imanınız artacak. Sizler şu anda eşsiz bir ahiret azığının eşiğinde bulunuyorsunuz: insana hizmet etmek. Bizler her gün manevi dünyamızı beslersek, Kur’an’dan beslenirsek, hadislerden beslenirsek, bir tefekkür dünyamız olursa yaşayacağınız zorlukları daha kolay aşarız.” 

Karslı, konuşmasının ardından yaptığı dua ile mezun olan gençleri tebrik etti. Duanın ardından İbrahim Halil Karslı, Diyanet İşleri Başkanlığının hediyelerini mezun öğrencilere takdim etti.    

Yorum Analiz Haberleri

Gazzeli kadınlardan öğreneceğimiz çok şey var!
Değerlerin erozyonu ve toplumsal çözülme
"Benzersizlik" Anlatısı ve Aynılaşma
Kurtuluşun tek çaresi Allah'a dönmektir
Mazlumlar için elimizden geleni yapıyor muyuz?