Bu sene Abdullah Buldur "Klasik İslami İlimlerin Doğuşu" dersini verecek iken Abdullah Kaya "Modern Siyasal İdeolojiler" dersini verecek.
Tefsir, hadis, fıkıh, kelam gibi ilimlerin tarih ve ana kavramlarının genel ve bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi planlanan "Klasik İslami İlimlerin Doğuşu" dersine, "Nass-Vakıa ilişkisi" konusuyla başlandı.
Derste Allah-insan-alem ilişkisine dair doğru bir tasavvurun Allah Rasulü'nün hayatın içindeki örnekliğiyle oluştuğu, O'nun ahirete irtihali ile doğan boşluğun doldurulmaya çalışılmasının "İslami ilimleri" ortaya çıkardığı anlatıldı.
Bu hafta işlenen "Modern Siyasal İdeolojiler" dersinde modern ideolojilerin nasıl bir siyasal ve toplumsal bağlamda ortaya çıktığı anlatılmaya çalışıldı. Her şeyden önce tarihte anlatılan neden-sonuç ilişkilerinin mutlak olmadığını belirten konuşmacı tarihi zaman içinde birçok sonucun nedeninin revize edildiğini hatırlatıldı. Derste yalnızca genel kabul gören bilgilere veya rakip halde olan alternatif tarih yorumlarına bakılacağı söylendi. Rönesans ve Reform dönemlerinde sanat ve din kavrayışında değişmenin hızlandığı belirtildi. "Bilim Devrimi", Newton fiziği ve mekanik evren anlayışıyla insanın doğa ve Tanrı ile olan geleneksel ilişkisinin değiştiği iddia edildi. Daha sonra Aydınlanma düşüncesi ve Comte'cu pozitivist yöntem ile insanın kendini farklı bir pozisyonda konumlandırdığı savunuldu. Bütün bu süreçler sonucunda insan merkezli(hümanist veya antropomorfik) düşünme tarzının düşünce alanında ciddi bir yaygınlık kazandığı, bununla da insan aklına mutlak bir güç atfedildiği, insan aklının almayacağı varlık ve olayların inkar edildiği veya konuşulmaya değer görülmediği belirtildi. Modern Siyasal ideolojilerin hepsinin bu düşünce tarzı ve entelektüel atmosferden etkilendiği iddia edildi. Daha sonra soru-cevap ile bu haftaki ders son buldu.